13 nordjyske initiativer får del i ekstra kystmillioner

Aalborg Fjordhaver er blandt modtagerne af penge fra Nordea-fondens kystpulje.

Flydende sheltere langs Limfjordskysten ved Thisted og ny adgang til Aalborg Fjordhaver er to af de 13 nordjyske initiativer, der har fået del i Nordea-fondens kystpulje.

Snart bliver det muligt at lægge flydende sheltere for svaj i vandet langs den meget naturrige Limfjordskyst fra Dragsbæk i Thisted og til Doverodde, så kajakroere, SUP-surfere og roere kan anvende dem.

Nordea-fondens kystpulje tilgodeser 13 nordjyske initiativer.

Thisted Kommune har netop fået en million kroner fra Nordea-fonden og er en af de 14 ansøgere fra det midt- og vestjyske, som er blevet tilgodeset med midler fra fondens kystpulje.

- Millionen er et stort gennembrud for os, og den er vildt afgørende for projektets gennemførelse. Nu kan vi komme i gang, og tilbyde noget til borgere og turister og alle der kan lide at bruge vandet, siger Ejgil Haurum, drifts- og anlægschef i Thisted Kommune.

Vesthimmerlands Museum får en halv million til projektet om Ertebølles kyst og vilde undervandshaver som oplevelsesrum.

- Thyboerne, hele Thy, vil kunne se at vores dygtige foreninger og borgergrupper sammen med kommunen kan løfte i flok, og lykkes med endnu at komme i mål med endnu et fyrtårn, der kan være med til at udvikle og fastholde borgere og sandelig også turister. Vi er langt fra magtens centrum, og det kan være svært at tiltrække folk til området, men nu kan endnu flere se hvilket fedt liv, man kan have i Thy,, påpeger anlægschefen. 

Om Nordea-fonden og Kystpuljen

 • Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. Hvert år uddeler fonden ca. 500 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Fonden uddeler også legater til studieophold i udlandet og tilbyder legatboliger til internationale kapaciteter. Se mere på nordea-fonden.dk
 • Nordea-fonden har øremærket 50 mio. kroner til aktiviteter langs landets kyster. Fonden har i alt modtaget 308 ansøgninger, og uddeler i alt 54,7 mio. kroner. til 115 projekter.

 • 65 af disse har netop modtaget tilsagn om støtte for i alt 29,2 mio. kroner. I september modtog 50 projekter i alt 25,5 mio. kroner i støtte.

Sikkert ud til fjordhaver

Aalborg Fjordhaver kan se frem til en ny badebro, og det kalder formand Tine Charlotte Bock for 'jublende vidunderligt', da hun får overbragt beskeden.

- Det betyder, at vores omkring 400 medlemmer kommer sikkert ud på fjordhaverne, og det har været vores største problem. Det betyder også, at borgere som er gangbesværet, med barnevogne eller klapvogne eller i rullestole også kan være med. Det bliver stabilt og langtidsholdbart. Det vi har nu er er ved at falde sammen.

Ekstra millioner i puljen

At de danske kyster er mere end klar til nye lokale initiativer dokumenteres af et overvældende stort antal ansøgninger til anden og sidste uddelingsrunde af fondens kystpulje.

Med 208 ansøgninger modtog fonden mere end dobbelt så mange ansøgninger som i første runde, og det får fonden til at lægge ekstra 4,2 millioner kroner kyst-puljen.

- Det var ganske enkelt meget vanskeligt at vælge fra. Ansøgningerne emmede af engagement og vi kunne næsten mærke, hvordan lokale ildsjæle brænder efter at komme i gang ude ved kysterne. Derfor besluttede vi helt ekstraordinært at sprænge puljens loft med sætte ekstra 4,2 millioner kroner af, fortæller Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen.

I alt ender Nordea-fonden med at fordele 29,2 millioner kroner til 65 kystaktiviteter i hele landet i anden og sidste uddelingsrunde af fondens kyst-pulje. 

I løbet af ansøgningsperioden har fonden modtaget 308 ansøgninger i løbet af to ansøgningsrunder. Af dem har samlet 115 kystaktiviteter fået støtte for i alt 54,7 millioner kroner.

De støttede initiativer fordeler sig meget jævnt mellem regionerne. Midtjylland får støtte til 14 projekter, mens regionerne Hovedstaden, Nordjylland og Sjælland hver får støtte til 13 og Syddanmark til 12 projekter.

De 13 nordjyske projekter, der modtager penge fra kystfonden, er: 

 • Ny bådebro til Aalborg Fjordhaver - 131.503,- 
 • Adgangsbro fra kyst til sandklap ved Haslevgårde Strand - Øster Hurup Strandlaug - 476.250,-
 • Grej og aktivitetshal på Hals Havn - 1.000.000,-
 • Hummerhuset - Løkken Moleleje - 1.000.000,-
 • Nyt liv på Attrup Havn - 332.842,-
 • Kunst fortæller om kyst og havneliv, Hanstholm Art Space - 791.990,- 
 • Mobil opdagelsesplatform i Krik Vig - 230.305,-
 • Limfjordshytter - 1.000.000,-
 • Ertebølles kyst og vilde undervandshaver som oplevelsesrum - 467.754,-
 • Stier og trapper ved Nr. Lyngby - 305.000,-
 • Maritim base og grejbank Vesthimmerland - Ranum Efterskole - 966.000,-
 • SUP og kajaksurf i Skagen - 175.332,-
 • Projekt Sportslig Fornyelse - Aalborg Cable Park - 100.000,-

   

  Flere nyheder fra TV2 Nord