Efter to et halvt års kamp: 14-årige Aphinya er tilbage i Danmark

Efter at have boet et år i Tyskland, har 14-årige Aphinya Peschmuang nu fået opholdstilladelse i Danmark. Hun blev sidste sommer udvist af Danmark med begrundelsen, at hun ikke ville kunne integreres. Siden da har hele familien boet i Flensburg.

Heini Bøgelund Andersen er i dag en meget lettet mand. I fredags fik han en besked fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), som han nok sent vil glemme. Hans 14-årige steddatter, Aphinya Peschmuang, har fået opholdstilladelse i Danmark.

- Så jeg sad jo med tårerne væltende ud. Det var dejligt… det var en lettelse. Jeg har aldrig prøvet at vinde i Lotto, men jeg tror, at følelsen er den samme, siger Heini Bøgelund Andersen.

14-årige Aphinya Peschmuang, som sidste sommer blev udvist af Danmark, har fået opholdstilladelse i Danmark og er nu tilbage på sin gamle skole i Farsø.

Det så dog anderledes dystert ud sidste sommer, da den dengang 13-årige Aphinya fik afslag på en ansøgning om opholdstilladelse i Danmark. Begrundelsen fra Udlændingenævnet lød dengang, at man ikke mente, at hun ville kunne integreres. Det til trods for, at Aphinya både var i gang med at lære dansk og gik i dansk skole.

- Jeg tror ikke der findes nogen, som arbejder med børn, der ikke vil være enige i, at det er fuldstændig forrykt, sagde Pernille Toft, Aphinyas daværende lærer, i den forbindelse til TV2 Nord.

Pernille Toft startede desuden en online underskriftindsamling til fordel for Aphinya, som til sidst talte over 12.000 underskrifter. Samtidig underskrev halvdelen af byrådet i Vesthimmerlands Kommune en støtteerklæring for pigen, som blev sendt til daværende integrationsminister, Inger Støjberg (V).

Men lige lidt hjalp det.

I august 2018 gjorde familien klar til at forlade Danmark. Men i stedet for at flytte til Thailand, som Heini Bøgelunds kone og steddatter oprindeligt stammer fra, flyttede familien til Flensburg i Tyskland. Med hjælp fra mere lempelige EU-regler håbede familien at kunne blive i Danmark.

Ved at flytte til Tyskland, fik Heini Bøgelund nemlig status som unionsborger, da danske statsborgere er omfattet af EU-reglerne for fri bevægelighed. Det betød samtidig, at han efter tre måneder måtte flytte tilbage til Danmark sammen med sin familie, hvis de danske myndigheder godkendte det. Her skulle familien så ansøge om familiesammenføring efter EU-retten. Og derfor ville chancen for familiesammenføring være væsentlig bedre.

Der skulle dog gå et år inden det, der blot var et håb, da TV2 Nord mødte familien midt i flytterodet i sensommeren sidste år, blev til virkelighed. Aphinya er nu tilbage i Farsø, hvor hun er startet i 7.c på den lokale skole. I den kommende tid skal den midlertidige lejlighed i Flensburg tømmes og familien skal bogstaveligt talt starte forfra i Danmark. Bilen skal indregistreres i Danmark igen, forsikringerne skal gentegnes i Danmark og i det hele taget skal familiens liv atter flyttes nord for grænsen.

- Nu skal vi ovenpå igen og starte forfra, konstaterer Heini Bøgelund samtidig med, at lettelsen dog lyser ud af ham:

- Jeg er saftsuseme glad for, at det her kan få en afslutning… på den gode måde.


Seneste nyt

fra Nordjylland