14-årige sælger livsfarligt fyrværkeri til jævnaldrende

Unge drenge deltager aktivt i organiseret handel med ulovligt fyrværkeri, og forældrene ved det godt.

Handel med ulovligt og livsfarligt fyrværkeri er et udbredt fænomen helt ned i de ældste folkeskoleklasser. Unge helt ned i 14 års-alderen både køber og sælger importeret fyrværkeri, der dels er ulovligt i Danmark, men som også er langt farligere end det krudt, der kan købes på det danske marked.

Efter at være blevet optaget i en hemmelig Facebook-gruppe er det lykkedes TV2 Nord at komme i kontakt med to 14-årige drenge fra Hjørring Kommune, der begge videresælger ulovligt fyrværkeri fra en mellemmand. Fyrværkeriet sælges videre til kunder, der typisk er andre jævnaldrende.

- Lige i den alder her, så tænker man for det meste på pengene, så jeg gør det for pengenes skyld, siger den ene af de to 14-årige, der ønsker at være anonym.

De to drenge står for at sælge det ulovlige fyrværkeri fra en bagmand videre til kunden. Betalingen sker enten kontant eller via MobilePay, og varesortimentet byder på både krysantemumbomer, kanonslag i forskellig styrke og de såkaldte køkkenruller, der er hjemmelavede sprængrør.

Sælgerne, de to drenge, får omkring 25 procent af handlen, mens de sender resten af pengene tilbage til den mellemmand, der har forsynet dem med krudtet. Ifølge de to drenge er deres forældre godt klar over, at deres børn handler med ulovligt fyrværkeri.

- Altså, de siger bare, at de ikke vil indblandes i det, men vi skal heller ikke lave noget dumt med det. Vi skal bare tænke os om, siger de to drenge.

De to drenge, der begge er 14 år, optræder anonymt, men deres identitet er kendt af redaktionen.

Politi: Samfundet har en kæmpemæssig opgave

Poul Severinsen er vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi og udtaler sig for politiet i denne sag.

Hvad tænker du om det her?
- Jeg tænker, at det er noget rigtig skidt, når jeg hører, hvad du fortæller, de sælger.

Er det almindeligt at 14-årige sælger så kraftigt fyrværkeri?
- Det er første gang jeg hører om at børn, og det vil jeg kalde dem når de er 14 år, omgås så tungt fyrværkeri, som det du nævner her.

Hvad gør I for at finde ud af hvad der foregår på de sociale medier?
- Når vi snakker om internettet og sociale medier er vi meget udfordret. Det er flygtige grupper, hvor der handles. Så snart man føler, politiet er i hælene på en, lukker man ned og starter noget nyt. For at vi kan være med hele tiden, kræver det, at vi får nogle henvendelser fra befolkningen, og det gør vi heldigvis engang imellem, men slet ikke nok.

Det har taget os to dage at finde de drenge her. Hvorfor er det ikke jer, der finder dem?
- Vi er underlagt nogle lovgivningsmæssige rammer. Vi skal følge loven og vi kan ikke gå ud og opsøge det på samme måde som I gør.

Vi har helt åbent sagt hvem vi var. Kan politiet ikke også være til stede på de sociale medier og finde ud af, hvad der foregår?
- Vi er også til stede på de sociale medier med de betingelser der følger med - at vi skal overholde lovgivningen. Jeg er helt sikker på, at der er forskel på at TV2 Nord kommer og på at politiet kommer i uniform.

De her drenge fortæller også, at man holder op med at være aktiv, når man rammer oktober, for der begynder politiet at kigge med. Er I aktive nok ud over perioden fra oktober fra december?
- Nej, det er vi ganske givet ikke, og det er måske noget vi skal til at kigge på fremadrettet. Vi er allerede gået igang med det, når vi snakker salg af narkotika, og det næste projekt, det kunne sagtens blive noget om salg af fyrværkeri.

Hvad mener du, der skal til for at 14-årige holder op med at sælge ulovligt fyrværkeri?
- Ud fra det jeg er blevet fortalt, så står der jo voksne bag. Og der er jo et eller andet galt, hvis voksne bruger børn til at distribuere den her slags ting. Det første skridt på vejen er da i hvert fald at voksne holder op med at bruge børn til det.

Der her drenge fortæller også, at deres forældre godt ved, hvad de laver. Deres forældre trukket lidt på skulderen og har ikke forsøgt at stoppe dem i det her. Hvad siger det dig?
- Med den oplysning du kommer med her, kan jeg kun sige, at samfundet har en kæmpemæssig opgave, hvis forældrene også er ligeglade med at man håndterer krudt, der er så kraftigt som det i nævner her.

Hvad vil I politimæssigt gøre for at stoppe det her?
- Jeg kan ikke på stående fod sige, hvad vi vil gøre fremadrettet. Vi er nødt til at følge den udvikling, der nu har været og de oplysninger vi hele tiden får, se hvordan tingene udvikler sig. Det er de ting, vi er nødt til at tilrettelægge vores freamadrettede indsats på.

Er det for lidt, I jagter de her mennesker?
- Det kan man altid sige, det er. Det er en prioritering, af de ressourcer vi har til rådighed og de opgaver, der er i al almindelighed, og der kunne givetvis gøres mere på det her område.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland