14. december: Debatten hvor Søren Gade råbte "Hej svigerfar" og hylede Niels Helveg helt ud af den

Søren Gade har en munter historie med bag låge nummer 14. Den handler om, hvordan man kan afmontere en politisk modstander med lidt humor.

Selv en minister kan føle sig lidt usikker inden en debat, og så må man jo ty til humor og snedige tricks for at få sin politiske modstander lidt på glatis.

Den manøvre benyttede Venstres nuværende gruppeformand Søren Gade sig af, da han i sin tid som forsvarsminister skulle deltage i en tv-debat med den noget mere garvede Niels Helveg Petersen.

Det skete på et tidspunkt, hvor Søren Gade havde Niels Helveg Petersens søn, Morten Helveg Petersen, boende i sin lejlighed. Det skete i forbindelse med Morten Helvegs skilsmisse, og Søren Gade havde altså åbnet døren for sin gode ven.

- Jeg skulle på fjernsyn og diskutere Niels Helveg Petersen, som jo desværre ikke er her længere. Jeg holdt rigtig meget af Niels. Han var en festlig mand, som sjældent blev vred og ophidset. Men lige den sag, vi skulle diskutere, jeg kan da godt røbe, at det var Irak, den sag kunne godt hidse Niels noget op, fortæller Søren Gade.

I tv-studiet sidder Søren Gade og venter på at skulle kastes for løvene i debatten med den rutinerede og skarpe Niels Helveg Petersen, som altså havde sine meget stærke holdninger til Irak-krigen.

- Så kommer Niels ind af døren og kigger rundt "hvor er ham krigsministeren? Nu skal han have nogle tæsk". Og lige idet jeg fanger hans øjne, der råber jeg lige så højt, jeg kan "Hej svigerfar". Så krakelerer hele salen, og Niels bliver slået ud af den og bliver helt forfjamsket, siger Søren Gade, som er ret sikker på, at det lille stunt gav ham en fordel i debatten.

- Jeg vil ikke sige, at jeg vandt den debat, men jeg spillede den i hvert fald til uafgjort, og det var jo så indirekte Mortens skyld.

Det er ikke unormalt, at politikerne godt kan tage lidt gas på hinanden på tværs af partiskel og meningsforskelle.

- Jeg kunne godt ønske mig, at seerne vidste lidt mere om de bånd, der faktisk er på tværs af partierne og mellem mennesker. Gode mennesker bliver jo ikke defineret af, hvilket parti, de er medlem af, men hvad de indeholder, siger Søren Gade.


Seneste nyt

fra Nordjylland