158 er hjemløse i Aalborg

 158 er hjemløse i Aalborg

5000 danskere er hjemløse - heraf 158 mennesker i Aalborg. En ny undersøgelse har for første gang kortlagt hjemløshed i Danmark. Men tallene er alt for lave siger de hjemløses egen organisation.

23-årige Peter Hirsch bor midlertidigt på et værelse på forsorgshjemmet Svenstrupgård. Han har været hjemløs i tre måneder, fordi hans mor smed ham ud.

- Det var fordi min mor og jeg ikke kunne sammen. Vi havde nogle problemer, og jeg har boet på institution siden jeg var otte år gammel. Jeg forsøgte at flytte hjem til min mor, men det gik altså ikke, siger Peter Hirsch.

Socialforskningsinstituttets optælling af hjemløse viser at 80 procent er mænd. De bor på gaden, på herberg eller andre midlertidige boliger ligesom Peter Hirsch. Undersøgelsen viser også, at 69 procent er afhængige alkohol eller narkotika, og 30 procent er psykisk syge.

I Aalborg peger socialrådmanden på, at flere flygtninge og indvandrer havner som hjemløse end tidligere, og så er der også behov for plejehjempladser for ældre med stofmisbrug.

- Jeg tror også, at vi skal være opmærksomme på de psykisk syge, for vi kan se at der bliver flere af dem i gadebilledet. Vi skal samarbejde mere med psykiatrien, siger Maibritt Iversen (Soc.dem.), der er socialrådmand i Aalborg.

I undersøgelsen skulle de hjemløse opgive deres CPR-nummer, og derfor er tallet alt for lavt mener SAND - de hjemløses egen organisation.

- Man kan godt lave undersøgelsen ud fra CPR, men der er bare mange hjemløse, der ikke vil oplyse deres CPR-nummer. Derfor når man ikke frem til de rigtige tal. Desuden synes vi, at det er for lidt tid at lave optællingen ud fra en enkelt uge, og derfor ville vi ikke være med til at lave undersøgelsen, siger Jørgen Jensen, der er nordjysk formand for det hjemløses egen organisation, SAND.

Peter Hirsch gik kun i skole til 8. klasse, men han har planer om at slippe ud af hjemløsestatistikken.

- Mine planer er, at jeg skal have mig en lejlighed, og så vil jeg uddanne mig til mekaniker eller reder, siger Peter Hirsch.

Socialrådmanden påpeger i øvrigt at de hjemløse i Aalborg har mange tilbud. Og de hjemløses organisation er faktisk enige i, at Aalborg trods alt er en af de bedste danske kommuner at bo i.


Seneste nyt

fra Nordjylland