Radikal går til kamp mod valgplakater

Det er skidt for klimaet, at kandidaterne og partierne dyster om at sætte så mange plakater som muligt op, siger Daniel Nyboe Andersen, der er byrådsmedlem og folketingskandidat.

Når der udskrives valg, bliver byerne plakatfulde - og det vil en nordjysk radikal nu lave om på.

Daniel Nyboe Andersen, der er byrådsmedlem i Aalborg og folketingskandidat, stiller på sit partis landsmøde i weekenden forslag om, at den enkelte kommune skal have lov til at bestemme, hvor mange eller få valgplakater der må sættes op.

Forslaget indstilles af flertallet i et udvalg, der tæller blandt andre partileder Sofie Carsten Nielsen, til vedtagelse. Sker det, vil Det Radikale Venstre rejse sagen i Folketinget.

Indtil 2011 kunne kommunerne selv fastsætte regler på dette område. I Aalborg og flere andre kommuner havde man et vist antal plakat-stativer, hvor partierne kunne profilere sig. Derudover var det ikke tilladt at opsætte valgplakater i eksempelvis lygtepæle.

Har 900 valgplakater klar

Reglerne blev i 2011 lavet om og ensrettet af Folketinget, så der alle steder gælder de samme regler.

Det betyder, at kandidater og partier kappes om at sætte flest plakater op.

Men, pointerer Daniel Nyboe Andersen, hver plakat af plastic udleder 1,4 kilo CO2.

I et radikalt underudvalg, der har set på forslag, der er stillet til landsmødet, er der fra et mindretal modstand mod nordjydens forslag. Det begrundes i, at det bliver for svært at administrere, når der føres valgkamp på tværs af kommunegrænser.

Indtil forslaget måske nyder fremme også i Folketinget, dyster kandidaterne om at profilere sig via plakater, og det gør Daniel Nyboe Andersen også selv.

I den kommende valgkamp til Folketinget har han 900 plakater med sit eget kontrafej klar. 500 af dem er genbrug fra den kommunale valgkamp sidste år. 


Seneste nyt

fra Nordjylland