17-årig arbejdede tre måneder uden løn

Ifølge den 17-årige har chefen forklaret, at de manglende lønudbetalinger skyldes, at der er noget galt med butikkens lønsystem.

En 17-årig dreng har måttet finde sig i at arbejde tre måneder i en dagligevareforretning i Mariagerfjord-området uden løn. Det kunne Jobpatruljen - fagbevægelsens kampagne, der hver sommer sikrer unges rettigheder på arbejdsmarkedet - konstatere på et kontrolbesøg i den forgangne uge. 

- Det hænger ikke sammen. Der må jo være andre medarbejdere i den samme forretning, som i perioden har fået den løn, de har krav på, siger Anne Sofie Juul Vejrum, koordinator for Jobpatruljen i Nordjylland. 

Indslag fra 12/7 2019: Jobpatruljen er i øjeblikket i gang med deres rundtur i Nordjylland, hvor de i uge 28 og 29 rejser landsdelen rundt for at oplyse unge i alderen 13 til 17 år med et fritidsjob om deres rettigheder.

Ifølge en pressemeddelelse fra Jobpatruljen har den 17-årige forklaret, at chefen begrundede de manglende lønudbetalinger med, at der var noget galt med butikkens lønsystem.

- I Jobpatruljen og den danske fagbevægelse har vi en klar forventning om, at arbejdsgiverne giver alle deres medarbejdere løn fra første ansættelsesdag – og det gælder selvfølgelig også under prøve- og oplæringsvagter, lyder det fra Anne Sofie Juul Vejrum.

Ikke et særsyn

Ifølge Jobpatruljen er det ikke usædvanligt, at de møder unge fritidsjobbere, der kan fortælle om forhold, der er klare overtrædelser af den lovgivning, der gælder.

Alene blandt de arbejdspladser, Jobpatruljen besøgte torsdag, fredag og mandag i sidste uge var der 10 unge uden ansættelseskontrakt, 30 unge, som ikke får løn under sygdom, og 12 unge, der ikke får løn under oplæringsvagter.

- Man skal huske på, at for mange af de unge er det deres første rigtige job, og de har derfor ikke noget at sammenligne med. Samtidig er en chef jo en autoritet, som det kan være svært at sætte sig op imod. Vi oplever virkelig mange unge, der af frygt for at miste deres job ikke reagerer, selv om de egentlig godt kan fornemme, at der er noget, der ikke er, som det skal være, forklarer Anne Sofie Juul Vejrum.

Jobpatruljen har sendt sagen med den 17-årige fritidsjobber videre til fagforeningen HK i Nordjylland.

Jobpatruljen besøger virksomheder i hele Nordjylland i løbet af uge 28 og 29.


Seneste nyt

fra Nordjylland