18-årige Johanne skal dirigere et helt orkester

18-årige Johanne Grønkjær Lorenzen står på podiet som dirigent, når Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester på søndag varmer op for Aalborg Symfoniorkester ved Opera i Rebild.

Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester er i gang med dagens prøve. 18-årige Johanne Grønkjær Lorenzen fra Gravlev syd for Støvring har ansvaret for, at hele orkestret fungerer.

- Jeg føler mig jo stadig meget ny i det, og det er jeg også, men derfor er sådan noget her fantastisk, fordi der er en mulighed for at få lov at stå på et podie og dirigere nogen, siger Johanne Grønkjær Lorenzen.

Johanne har selv spillet i Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester i mange år. For nogle år siden begyndte hun at interessere sig for at dirigere, og det får hun lov til at gøre i hele denne uge, hvor orkestret er samlet til sommerstævne i Sindal.

- Jeg tænker, at det vi alle får ud af at være med er, at det er en ret sjælden mulighed som ung musiker at få et sted, hvor man kan spille på den her måde, siger dirigenten.

Kom ind på talentlinje

I de seneste to år har Johanne været en del af Malko Dirigentskolens talentlinje. 

- Jeg har fået fuldstændig uanede mængder viden ud af Malko-forløbet. Det har været en fuldstændig unik mulighed for os meget få, der fik lov at gå der, for at trække på ressourcer fra dygtige lærere og musikere, siger Johanne Grønkjær Lorenzen.

På søndag skal Johanne Grønkjær Lorenzen dirigere, når Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester skal spille til Opera i Rebild. Her er hun tilbage på sin hjemmebane, men fremtiden kan meget vel ligge ude i den store verden.

- Jeg skal lige starte med at lave noget så kedeligt som en gymnasial uddannelse færdig, men så skal jeg finde ud af, hvordan jeg videreuddanner mig og bliver dygtigere. Det handler både om dirigenttekniske ting, men også om at blive ved med at spille nogle instrumenter og generelt få noget viden.

Kan vi komme til at se dig dirigere de helt store orkestre i verden?

- Det kan jeg ikke svare på, fordi det handler om, om jeg bliver dygtig, og det er svært at vide, siger Johanne Grønkjær Lorenzen.  

Unge musikere fra hele Nordjylland mødes i denne uge i Sindal. Her er Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester samlet til sommerstævne.

Seneste nyt

fra Nordjylland