For 20 år siden ramte en kraftig isvinter Nordjylland

For 20 år siden var vinteren 95/96 en vaskeægte isvinter, hvor bilerne kørte på havene, isbryderne fra Frederikshavn blev sat i sving og ambulancerne blev erstattet af bæltekøretøjer.

For 20 år siden var Danmark ramt af en langvarig vinter, der bare ikke ville slippe. Det endte ud i, at bilerne kunne køre på de tilfrossede have og ambulancerne blev erstattet af bæltekøretøjer. Isvinteren for 20 år siden blev 90'ernes eneste isvinter. Men kold blev den dog ikke, for temperaturen var ikke mere end et par minus grader, men derimod blev vinteren meget langvarig. Derfor frøs havene til, og noget så stort og tungt som biler kunne køre ud på isen uden problemer. Vinteren havde været tidligt i gang, og temperaturen havde været under frysepunktet i flere måneder. I februar begyndte havene at fryse til, og vinteren blev til en isvinter.

Isvinteren ramte så hårdt flere steder, at ambulancerne kunne ikke nå frem. Det problem kom helt tæt på en nordjysk familie fra Kongerslev. En kun to måneder gammel pige, der havde fået lungebetændelse havde brug for en ambulance. Det var isvinterens lange faste greb kombineret med en stærk vind, der skabte så kraftig fygning, at ambulancerne fra Aalborg ikke kunne nå frem.

- Vi var nede ved læge, og han ville have vores datter på sygehuset. Så vi forsøgte selv at køre til Aalborg, og vi prøvede hele formiddagen, men det var umuligt at komme igennem, fortalte Erik Hostrup fra Kongerslev til TV2 Nord tilbage i 1996.

Men den lille families forsøg på at komme til Aalborg lykkedes aldrig. De kørte fast i en stor snedrive, og kunne derfor ikke nå frem til hospitalet. Da mobilen ikke var hvermandseje for 20 år siden, måtte familien søge hjælp fra forbipasserende, der også kæmpede med den kraftige sne.

Heldigvis fik familien hjælp af en landmand, der kunne trække bilen fri. De kørte så forsigtigt hjem – det var simpelthen for farligt at køre i det vejr. Men den kun to måneder gamle datter havde stadig lungebetændelse, derfor var det nu op til ambulancefolkene, at løse problemerne. Heldigvis havde Falck i Aalborg måtte bede om hjælp fra militæret. To bæltekøretøjer blev sat ind den februar, og hele oplevelsen blev fanget på video. Det ene af de to bæltekøretøjer blev sendt afsted, og den lille pige kom sikkert på sygehuset.

 

Se indslaget fra den 19. februar 1996, hvor bæltekøretøjerne måtte tages i brug for at redde en lille nordjysk pige fra lungebetændelse:  

 

 

Et andet sted i Nordjylland viste vejret sig også fra sin mere rå side. I Nordjylland fik nordjyderne næsten en tredje limfjordsforbindelse, da isen frøs til over til øen Egholm midt i Limfjorden ved Aalborg. Dengang den 15 februar 1996 var det ligesom i dag, hvor færgen var eneste mulighed for at komme til øen. Men med isvinteren kørte man bare hele vejen over vandet med sin bil. Isen var målt til at være hele 37 centimeter tyk. I indslaget fra dengang fortæller daværende øformand Søren Nielsen, at 14 centimeter er minimum, hvis bilerne skal køre på isen. Derfor blev øboere på Egholm for en stund en del af fastlandet.

Se indslaget fra den 15. februar 1996, hvor isen var tyk nok til at køre over:

 

 

En isvinter defineres i Danmark på den måde, at isen i havene skal have været så tyk, at mindst én af statsisbryderne Danbjørn, Isbjørn og Thorbjørn skal have været i aktion minimum en gang. Derfor kan isvintrene i 2009 og 2010 ikke kategoriseres som fuldblods isvintre. 


Seneste nyt

fra Nordjylland