25 år siden EM-triumfen: Se hvilken nordjysk afskedsgave 'Ricardo' fik af spillerne

Da Danmarks triumf-træner Richard Møller Nielsen i 1996 tog afsked med landsholdet, fik han en nordjysk gave af spillerne.

Det er mandag præcist 25 år siden det danske fodboldlandshold i Malmø vandt 2-0 over Tyskland og dermed kongerigets indtil videre første og eneste EM-trofæ.

John 'Faxe' Jensen og Kim Vilfort stod for de to mål, der den dag i dag stadig står som de vigtigste i dansk fodboldhistorie, men triumfen kunne i høj grad også tilskrives landstræner Richard Møller Nielsen - i folkemunde blot Ricardo.

Efter sejren i Sverige og hyldesten på Rådhuspladsen fortsatte den fynske træner som landsholdsboss, men i 1996, da Ricardo kunne skimte sin 60 års fødselsdag i horisonten, stoppede han på landsholdet.

Som afskedsgave gav spillerne ham et maleri med markant nordjysk ophav.

'Ricardo' fik nemlig Poul Anker Bech-maleriet "Efter Kampen", som du kan se herunder. 

Værket forestiller Richard Møller Nielsen siddende på trænerbænken langs grønsværen, men er derudover faktisk svært at beskrive.

Poul Anker Bech, manden bag "Efter kampen"
Poul Anker Bech, manden bag "Efter kampen"
Foto: Henning Bagger / Scanpix

Den opgave fik Richard Møller Nielsen dog selv, da Vendsyssel Kunstmuseum i 2000 skulle låne maleriet til en Poul Anker Bech-udstilling. De ville nemlig gerne have hans kommentar til værket til brug i en bog om den hjørringensiske kunstner med den unikke stil.

I sin beskrivelse af maleriet skriver Richard Møller Nielsen blandt andet om værkets specielle ramme:

- Omkring midten i venstre side stopper den (rammen red.), går ind over maleriet og danner den platform hvorpå bænken og jeg befiinder os. Ja, men det var jo lige hvad der skete i de år. Rammerne for, hvad der egentlig var muligt, blev ganske enkelt brudt.

Om Bechs fremstilling af 'Ricardo, der sidder let foroverbøjet med hænderne i skødet, skriver han:

- Når vi havde spillet en kamp, varede det altid længe, inden jeg "faldt ned" igen. Tankerne kørte hele tiden. Hvad kan vi forbedre til næste gang? Var der nogen gode ting, som vi skal huske at gøre igen? Det var så typisk for mig at sidde og gruble og analysere.

Du kan læse hele Richard Møller Nielsens kommentar til Poul Anker Bechs flotte maleri ved at klikke HER.


Seneste nyt

fra Nordjylland