264 millioner til at hjælpe børn af alkoholikere

Foto: Christell Maria Iversen

Nordjyske børn og unge, der er vokset op i familier med alkoholmisbrug fremover få gratis hjælp. En millionstor pulje etableres af Socialstyrelsen.

Børn og unge under 25 år, der er vokset op i familier med stof- eller alkoholmisbrug, kan fremover få gratis rådgivning og behandling hos forskellige organisationer. Her i regionen vil det gavne initiativer som Barnets Blå Hus i Frederikshavn og Aalborg, samt TUBAs afdelinger i Hobro, Aalborg, Hjørring og Frederikshavn.

-Jeg vil hjælpe børn og unge til at bryde den tunge sociale arv, som det er, når mor eller far drikker. Helt ærligt, så er det børnene og de unge, der er de største ofre for misbrug af alkohol og stoffer. Her er vi nødt til at sætte ind som samfund, når forældrene har svigtet deres ansvar, og derfor er jeg glad for, at vi har fundet pengene, siger Karen Ellemann fra Venstre.

I alt 264 millioner kroner har Socialstyrelsen torsdag bevilget til at starte behandlingstilbud. Puljen kan både søges af kommuner samt frivillige organisationer.

-Jeg har lagt vægt på, at indsatsen sker gennem frivillige organisationer og foreninger, som jeg tror på, har de bedste muligheder for at gøre en social indsats i kommuner i hele Danmark, siger socialminister Karen Ellemann fra Venstre.

En af de organisationer er Blå Kors, der står bag initiativet Barnets Blå Hus. Huset har haft positiv betydning for mange børn og familier, viser en evaluering fra efteråret 2015. Det drejer sig om familier, der har været præget af problemer med afhængighed af alkohol og stoffer - og ofte også psykiske problemer. Børnene får redskaber til at tackle de svære ting i livet herunder at håndtere, at der fortsat kan være misbrug i familien. Samtidig hjælper Barnets Blå Hus også familien med at fungere bedre.

Barnets Blå Hus åbnede dørene for første gang i maj 2013. Med den nye bevilling er Barnets Blå Hus i Aalborg sikret i de næste fire år, hvorefter man forhåbentlig kan overgå til en permanent drift.

-Jeg er enormt lettet. Nu kan vi fortsætte med at hjælpe børn, der har brug for det. Vi har rigtig gode resultater med børn, der har lært at være i deres følelser, og som har fået bearbejdet traumatiske oplevelser,” siger leder af Barnets Blå Hus i Aalborg, Bettina Poulsen.

En anden forening, der glæder sig over Socialstyrelsen million store bevilling er TUBa.

-Vi er stolte af at få tildelt så fornemt et hverv, som det er at stå centralt i det her behandlingstilbud. Vi har siden 1997 været særligt gode til at tiltrække den store gruppe af unge, der søger hjælp på grund af en barndom med for meget druk eller stoffer. Den opgave er vi meget taknemmelige over at kunne fortsætte med at varetage og er fagligt og strukturelt helt klar til at hjælpe de unge videre i livet med vores terapeutiske tilbud, fortæller Henrik Appel, der er stolt af at Socialstyrelsen, der har forvaltet pengene, blandt andet har fokuseret på, at TUBA har et godt samarbejde med kommuner og at organisationen har stor faglig og organisatorisk kapacitet.

TUBA har til formål at sikre udbredelse af et landsdækkende behandlingstilbud til børn og unge under 25 år, som er belastet af en opvækst i familier med stof- og alkoholmisbrug. De unge skal ikke henvises til tilbuddet, men kan henvende sig direkte til en afdeling. TUBAs tilbud er gratis og anonymt.

På landsplan er der ifølge socialstyrelsen cirka 220.000 børn og unge, der vokser op med forældre, der har problemer med alkohol.

Flere nyheder fra TV2 Nord