28 hjertestartere i Sæby, men hvor?

04:33

Foto: Johnni Isaksen

1 af 2

Sæby er flot dækket på hjertestarterfronten med 28 potentielt livredende instrumenter i byen. Men ved byens borgere hvor den nærmeste er?

Sæby er dækket af hele 28 hjertestartere, og der skulle dermed være rigtig flotte chancer for at få livreddende hjælp, hvis man skulle falde om i kystbyen. Mange af byens borgere ved bare ikke hvor den nærmeste hjertestarter er.

TV2/Nord var på gaden i Sæby og spurgte folk, om de vidste hvor den nærmeste hjertestarter var. Flere var hurtige til at udpege den nærmeste, men de fleste kunne ikke afkræves et svar. Flere af disse blev endda spurgt mindre end 20 meter fra hjertestarteren i Vestergade ved Nordjyske Bank.

Den manglende viden om hjertestarternes placering overrasker dog ikke Dorthe Thomas, der er projektchef ved Trygfonden, som står bag netværket hjertestarter.dk.

- Jeg kan godt forstå, hvis ikke man har orienteret sig om hvor den nærmeste hjertestarter er, for i ens hverdagsliv tænker man ikke, at man kommer ud for at opleve et hjertestop, siger hun.

- Men det er selvfølgelig et problem, hvis man så kommer ud for et hjertestop og ikke kan udpege den nærmeste hjertestarter, men her er der, som man ogs?å kan høre en af borgerne allerede ved, en app til smartphones, som kan vise vejen, fortsætter hun.

I en nødsituation skal man dog ikke hive telefonen frem for at lede efter en hjertestarter. Det kan alarmcentralen nemlig hjælpe med.

- I en skarp situation, hvor man står med en person, der har hjertestop, skal man ringe 112 og hvis hjertestarteren så er registreret, så kan man fra centralen vise vej til den nærmeste, siger hun og opfordrer samtidig alle til at flytte hjertestartere ud i det offentlige, hvor de er tilgængelige hele tiden samt til at registrere dem på hjemmesiden hjertestarter.dk.