33 lovovertrædelser koster lastbilchauffør og vognmand kæmpebøde

En udenlandsk lastbilchauffør og hans chauffør har modtaget en bøde på 107.000 kroner efter en lang række lovovertrædelser.

Hele 33 lovovertrædelser kunne Tungvognscenter Nord ved Nordjyllands Politi tælle sammen til, da de først fik gået en udenlandsk lastbilchauffør efter i sømmene ved en kontrol på motorvejen. 

Chaufføren blev stoppet i en estisk indregistreret lastbil med dansk sættevogn på motorvej E45 ved afkørslen Hjallerup/Lyngdrup 30. august.

Og allerede ved de indledende undersøgelser af manden fik Nordjyllands Politi mistanke om, at noget kunne være galt. 

- Da vi standsede chaufføren, legitimerede han sig med svensk og ukrainsk pas, da han havde dobbelt statsborgerskab. Han boede aktuelt i Ukraine og havde ukrainsk kørekort, men samtidig norsk førerkort og norsk chaufføruddannelsesbevis.

- Manden fremviste samtidig transportpapirer for international indgående transport fra Sverige til Danmark. Så det var allerede dér en kompleks situation, siger politikommissær Claus Kjær-Pedersen, Tungvognscenter Nord.

Brud på blandt andet køre-/hviletidsbestemmelser

Chaufføren og hans køretøj blev bragt til politigården i Aalborg, og her undersøgte man blandt andet lastbilens tachograf - udstyret der bruges til at måle og registrere et køretøjs hastighed samt chaufførens køre-/hvilketid. 

Her kunne politiet konstatere, at tachografens tidsangivelser ikke stemte overens med dansk tid.

- I sådan en situation ved vi, at der enten er en fejl på systemet, på kortet i tachografen, eller at der er tale om bevidst snyd – det vil sige, at man har manipuleret med teknikken for at køre-/hviletiderne skal fremstå anderledes, forklarer Claus Kjær-Pedersen. 

Også chaufførens uddannelsesbevis var udløbet. I alt endte kontrollen op i sigtelse for 23 kørsler på ugyldigt førerkort, otte overtrædelser af køre-/hviletidsbestemmelserne, en overtrædelse af førsel uden gyldigt uddannelsesbevis og en sigtelse på grund af manglende gyldig tilladelse til at køre i EU.

Chaufføren og hans vognmand har modtaget og betalt en bøde på 107.000 kroner til den danske stat, og fik efterfølgende udleveret lastbil og last. Chaufføren fik desuden en betinget frakendelse af førerretten.


Seneste nyt

fra Nordjylland