35 millioner kroner til nordjyske sundhedshuse

Regeringen fordelte mandag 200 millioner kroner til nye sundheds- og lægehuse i hele landet. De 35 millioner går til Nordjylland.

Kortere vej til behandling og flere læger i yderområderne. Det er målet bag regeringens sundhedspulje, som i dag blev fordelt over hele landet. 

Puljen sendte 35 millioner kroner til Nordjylland, hvor pengene skal gå til flere sundhedshuse rundt omkring i regionen. 

Det spredte glæde i Aalestrup, hvor der er afsat 5,95 millioner kroner til et nyt sundhedshus. Et sundhedshus som de lokale allerede var i gang med at samle penge ind til. 

- Det flytter en meget, meget stor sten frem mod, at det kan realiseres. Der er selvfølgelig andre udfordringer, men finansieringen er klart den største, fortæller Per Bisgaard, som foruden at være medlem af regionsrådet for Venstre også er talsmand for Intiativgruppen Sundhedshus Aalestrup. 

Initiativgruppen har allerede samlet en million kroner ind til et nyt sundhedshus, som efter planen skal rumme både praktiserende læge, tandlæge og fysioterapi. Med de knap seks millioner kroner fra staten mener gruppen, at planerne vil kunne realiseres indenfor et par år. 

Vil skaffe læger til yderområderne

De 200 millioner kroner på landsplan er første del af en samlet pulje på 800 millioner, som i løbet af de næste fire år skal fordeles i forbindelse med regeringens sundhedsreform. 

- Vi styrker nu sundhedstilbuddene over hele landet, fordi det er vigtigt, at sundhedsvæsenet kommer tættere på borgerne, så de får flere gode tilbud der, hvor de bor. Derfor er jeg meget glad for, at vi nu sikrer oprettelsen af nye sundhedshuse så markant, som vi gør her, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). 

I Aalestrup håber de, at de nye sundhedshuse vil betyde, at de lettere kan trække nye læger til området, når byens to praktiserende længe indenfor få år skal pensioneres. Og netop flere læger til yderområderne er noget af det, som regeringen håber at opnå med de nye sundhedshuse. 

- Det betyder noget, hvis man som yngre læge skal flytte ud til vores vandkantsområder, at man også får en styrkelse af den måde vi har organiseret vores almene praksis på, så man ikke skal sidde der mutters alene, men at man også kan få støtte til at ansætte sygeplejesker og få andre fagpersoner ind, siger sundhedsministeren. 

Sådan fordeles de 35 millioner i Nordjylland

Hele regionen: 896.000 kroner til køb af videokonference-udstyr til Region Nordjyllands læge- og sundhedshuse. 

Aalborg Kommune: 15.750.281 kroner til etablering af Storvorde Læge- og Sundhedshus. 

Vesthimmerlands Kommune: 2.197.000 kroner til finansiering af første år af etableringen af Sundhedens Hus i Farsø og 5.950.000 kroner til etablering af sundhedshus i Aalestrup. 

Thisted Kommune: 3.900.000 kroner til oprettelse af fælles læge- og syplejeklinik på det kommunale plejecenter i Frøstrup. 

Frederikshavn Kommune: 6.606.000 kroner til etablering af Frederikshavn Lægehus.

Seneste nyt

fra Nordjylland