Blinde bag rattet: 36 år på passagersædet var glemt i 15 minutter

21 nordjyske blinde og svagtseende fik søndag en oplevelse lidt ud over det sædvanlige, da de fik lov til at sætte sig på førersædet i en bil og træde på gaspedalen.

quote Jeg er jo vant til at sidde ved siden af og ikke kunne gøre noget.

Lena Bagge, svagtseende

36-årige Lena Bagge fra Vestbjerg er født med grå stær, og hendes syn har derfor altid været meget begrænset. Rat, gearstang og håndbremse i en bil er derfor normalt forbudt område.

Men søndag havde hun og 20 andre blinde og svagtseende så mulighed for at sætte sig på førersædet i en bil, dreje nøglen og træde på gaspedalen.

- Det var mega fedt at have kontrollen over bilen. Jeg er jo vant til at sidde ved siden af og ikke kunne gøre noget. Her er det mig, der kan styre bilen, lyder det fra en begejstret Lena Bagge.

I 15 minutter under kyndig vejledning fra en kørelærer kunne hun få lov til at køre rundt på Køreteknisk Anlæg i Støvring.

Forening ønsker flere unge til arrangementer

Det er Dansk Blindesamfunds Aalborg Kreds, der står bag dagens arrangement i håbet om at flere - især unge - synshandicappede vil deltage i fælles arrangementer.

- Vi vil gerne have de unge ud, og så kan vi samtidig høre dem, hvilke arrangementer de ønsker flere af.

- Selvom det er svært, må man komme ud af de trygge rammer og presse sig selv lidt. Det er vigtigt, at man gør det, for ellers kan man hurtigt blive isoleret, forklarer Torben Frederiksen, næstformand i Dansk Blindesamfunds Aalborg-kreds.

Blandt dagens deltagere var der både personer, som aldrig har kørt bil ligesom Lena Bagge. Men også personer, der tidligere har haft kørekort, men i dag har mistet synet helt eller delvist.

- Det vil jeg jo gerne kunne gøre hver dag, men det kan jeg jo desværre ikke. Kunne man lave et ræs for blinde, kunne det være sjovt. Det kunne jeg godt tænkte mig at være med til, lyder det med et grin fra Torben Frederiksen, der selv havde kørekort en gang, men mistede synet efter en trafikulykke.

Håb om selvkørende biler

Også for dagens to kørelærere var dagens opgave en kende anderledes, end de er vant til. Regel nummer 1 for at kunne få kørekort er nemlig, at man er i stand til at se.

- Jeg plejer jo at have folk, der kan se, så at skulle sidde her og komme med nogle meget grundige instruktioner om, hvor de skal køre hen, så vi ikke ender et forkert sted. Det er lidt mere omfattende i dag, forklarer René Danny Nielsen, kørelærer hos Ascot Køreskole.

Med dagens oplevelse håber Lena Bagge, at teknologien og selvkørende biler i fremtiden vil tillade blinde at køre alene.

- Det kunne da være fedt, at man kunne få lov at køre en bil selv, uden at manden altid skulle være med, siger Lena Bagge.

Der findes ikke et samlet register over, hvor mange danskere, der er ramt af et synstab. Socialstyrelsen skønner dog, at 65.000 danskere er enten svagsynede, stærkt svagsynede eller blinde.


Seneste nyt

fra Nordjylland