3F-formand om småkagesag: - Det hører ikke et tillidssamfund til

3F Aalborg vil kigge flere sager igennem og undersøge om Aalborg Kommune har brugt Facebook-opdateringer i sagsbehandlingen af hans medlemmer.

Da en sagsbehandler fra Aalborg Kommune i november faldt over Anita Bang Degns billeder af nybagte julesmåkager og en portion chokolader på Facebook, fik det voldsomme konsekvenser. Anita Bang Degn er nemlig sygemeldt og var på det tidspunkt i praktik på nedsat tid - 12 timer om ugen.

- Onsdag blev jeg ringet op af en rådgiver fra kommunen, som sagde, at hun kunne se, at jeg havde bagt småkager og lavet chokolader, og at hun synes, det var bedre, hvis jeg brugte mine kræfter på at øge min arbejdstid i min praktik, sagde Anita Bang Degn fredag i sidste uge til Avisen.dk, der tog sagen op. 

Siden har den principielle sag om sagsbehandlerens brug af Facebook-opdateringen fra Anita Bang Degns private profil bredt sig og mandag gjorde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (Venstre) det klart, at Facebook ikke må være sandhedsvidne på en borgers arbejdsevne ligesom Aalborg Kommune beklagede sagen.

- Vi skal ikke være opsøgende på Facebook på den måde. Selvfølgelig er det i orden at bage lidt kager i sin fritid, sagde jobcenterchef Jesper Dahlgaard.

 

Enden på sagen er fungerende formand for 3F Aalborg Allan Busk godt tilfreds med, men det slutter ikke her.

- Det er dejligt at de ikke bare stiller sig op og siger, at det er noget de vil fortsætte med, for det synes jeg simpelthen ikke de kan være bekendt, siger Allan Busk.

- Vi må formode, at de stopper, men det betyder ikke at vi siger "det var det". Vi har nogle sager, hvor vi vil have belyst, om de også har brugt Facebook, siger formanden videre, der finder det dybt problematisk at kommunens folk har overvåget mindst et af hans medlemmer på den private profil.

quote - Det grænser sig til at være ulækkert som man overvåger hinanden. Det var noget man gjorde i DDR. Det er ikke noget, der hører sig hjemme i Danmark.

Allan Busk, fungerende formand, 3F Aalborg

- Det grænser sig til at være ulækkert som man overvåger hinanden. Det var noget man gjorde i DDR. Det er ikke noget, der hører sig hjemme i Danmark. Og jeg kan tro, det er et større problem end som så. For Anita er det et kæmpe problem. Hun blev sat 30 procent op i arbejdstid fordi hun bagte en bradepande med småkager. Hun hentede endda dejen nede ved købmanden, fordi hun ikke selv kan lave den. Er der andre? Det vil vi have undersøgt. Vi vil ikke finde os i det her, siger Allan Busk der nu vil sætte sig ned sammen med Aalborg Kommune og finde ud af hvad praksis har været, når det kommer til brug af Facebook i sagsbehandlingen. 3F har nemlig mistanke til, at Anita Bang Degns sag ikke er den eneste.

- Der er oplysninger, vi ikke rigtig forstår, hvordan man har fundet og vi vil finde ud af om det også er via Facebook man har analyseret på vores medlemmers arbejdsevne og om sagerne er afgjort alene på baggrund af statusopdateringer på Facebook, siger Allan Busk.

- Vi synes ikke, det er noget, der hører et tillidssamfund til.


Seneste nyt

fra Nordjylland