3F-formand: - Vi må ikke svigte lærerne nu

Lærernes arbejdstid er en af de større knaster, der er tilbage i forhandlingerne om en overenskomst for de offentligt ansatte. Men forhandlerne må ikke springe fra aftalerne nu, lyder budskabet fra 3F.

- Når man indgår en musketéred, så holder man den også.

Så klar er meldingen fra 3F i Aalborg, efter forhandlingerne om en overenskomst for flere hundredetusinde offentligt ansatte i nat blev sendt ud i endnu en omgang og skal genoptages fredag.

For selv om solidariteten mellem de mange fagforbund, overenskomsten vil gælde, stadig holder, har der tilsyneladende været tegn på revner undervejs, mener formand for 3F i Aalborg, Allan Busk. 

- Vi er rigtig glad for, at vores forhandler har holdt musketéreden - stor ros for det. Men vi har de seneste dage set at flere forbund var på vej til at bryde den ed og dermed den solidaritet, som fagbevægelsen har vist i forbindelse med OK18. Nogle mener åbenbart, at der kun er indgået ed om realitetsforhandlinger om lærernes arbejdstidsaftale - og derfor er de parat til at sælge lærerne, siger Allan Busk. 

Selv om forhandlingerne om en overenskomst for de offentligt ansatte trækker i langdrag, må fagforbundene ikke springe i målet nu og svigte musketéreden med lærerne, lyder det fra 3F's formand i Aalborg, Allan Busk.
Selv om forhandlingerne om en overenskomst for de offentligt ansatte trækker i langdrag, må fagforbundene ikke springe i målet nu og svigte musketéreden med lærerne, lyder det fra 3F's formand i Aalborg, Allan Busk.
Foto: Ivan Johan Hansen

- I 3F Aalborg tager vi skarpt afstand fra den slags. Vi står stadig bag lærerne og ikke mindst den danske model, tilføjer 3F-formanden.

Hvem bliver de næste?

Tirsdag havde arbejdsgiverne og lønmodtagerne indtil midnat til at forhandle en overenskomst på plads. Men forhandlingerne trak ud, fordi arbejdsgiverne i sidste øjeblik kom med et tilbud om otte procent lønstigning og betalt frokostpause.

Men fordi tilbudet ikke inkluderede en tilstrækkelig forbedring af lærernes arbejdstider, blev det afvist af lønmodtagerne. Nu skal parterne mødes igen fredag til endnu en forhandlingsdag, hvor både kommuner, regioner og stater sidder ved samme bord.

Og også her håber Allan Busk, at solidariteten vil stå sin prøve. 

- Selvfølgelig støtter vi lærerne, fordi vi ønsker en folkeskole med topmotiverede, velforberedte og engagerede undervisere, så vores børn og børnebørn kan få den bedst mulige skolegang. Men samtidig mener vi også, at en egoistisk løsning vil ramme os i nakken som en boomerang på et senere tidspunkt, siger Allan Busk.

- Ingen kan jo sige, hvilken faggruppe der står for skud, næste gang man på Christiansborg prøver at overtage styringen af vilkårene, og hvis vi skolder lærerne nu, vil det være mere end svært at forestille sig, at de vil stille sig solidarisk med de næste i rækken, og det kan meget let blive 3F’erne, tilføjer han.


Seneste nyt

fra Nordjylland