3F Frederikshavn vinder chauffør-sag i landsretten

For første gang i en dansk retssag er der vundet en dom om en chaufførers arbejds- og kørselstid. Sagen er ført af 3F Frederikshavn på vegne af et medlem.

I mere end et år har 3F Frederikshavn kæmpet for en taxa-chaufførs arbejdstid og rettigheder i selskabet Møller Sæby Aps, der kører flexture for Frederikshavns Kommune og Nordjyllands Trafikselskab.

Nu har forbundet fået rettens ord for, at forholdene i selskabet er ulovlige, det oplyser 3F.

- Et af vores medlemmer har arbejdet under urimelige vilkår. Han har mange gange stået til rådighed i mere end 48 timer på en arbejdsuge og tilmed uden at have fået løn for det, fortæller faglig sekretær i 3F Frederikshavn, Per Thorup.

Chaufføren, som 3F har kæmpet for, har ofte haft tilkalds-tid fra fra klokken 7.00 om morgenen til 23.55 om aftenen. Dermed brydes ikke bare køre-hviletids reglen, der siger, at en chauffør maks må være på arbejde i 11 timer i træk - men også den samlede arbejdstid.

- EUs 48 timers arbejdstidsdirektiv siger, at man som lønmodtager i en fire måneders periode ikke må arbejde mere end 48 timer i snit om ugen. Denne regel har Møller Sæby Aps groft tilsidesat. Sådanne arbejdsvilkår er ikke bare urimelige for chaufføren, de er også direkte livsfarlige i trafikken. Både for de passagere, som er med i bilen men også de øvrige medtrafikanter. Man må ikke sidde træt bag et rat, understreger Per Thorup, der mener, at sagen kan have principiel karakter:

- Det her er første gang i en dansk retssal, at der er vundet en sag, der drejer sig om rådighedsregler, kørehviletidsbestemmelser og den samlede arbejdstid. Tidligere har vi kun haft domme fra eksempelvis Holland, som vi kunne skele til, så jeg er sikker på, at det her får betydning for mange danske chauffører.

TV2 Nord har mandag været i kontakt med transportfirmaet Møller Sæby Aps, der holder til i Syvsten. Herfra lyder beskeden, at man ikke ønsker at kommentere sagen.

3F medlemmet er i dag ikke længere ansat hos Møller Sæby Aps, men har fået andet arbejde. Vester Landsret tilkendte ham 25.000 kroner i erstatning.

Dømt til erstatning

* 3F Frederikshavn fik 26. august Vestre Landsrets ord for, at vognmandsfirmaet Møller Sæby Aps har ulovlige arbejdsvilkår.

* Møller Sæby Aps blev dømt til at betale 25.000 i erstatning til et 3F medlem for godtgørelse i forhold til arbejdstidsloven og 54.000 kroner i manglende pension.

* 3F har tidligere vundet andre sager på vegne af fire øvrige medlemmer om pensionsforholdene i Møller Sæby Aps.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland