3F kritiseres for ”bøllemetoder” af vognmænd

En nordjysk vognmand kritiserer fagforeningen 3F for at bruge urimelige metoder, der har kostet kam hundredtusindvis af kroner. 3F afviser kritikken.

Vognmand Søren Jakobsen fra Hobro har af flere omgange været i konflikt med fagforeningen 3F. Første gang var i efteråret 2018, da 3F kontaktede ham for at varsle en konflikt, hvis ikke han tegnede overenskomst med dem.

Søren Jakobsen havde på det tidspunkt tegnet overenskomst med Krifa, og ifølge ham var budskabet fra 3F ikke til at tage fejl af:

- Enten får vi en konflikt, og det, der følger med konflikten er enten, at biksen lukker, siger de, eller at man tiltræder hos dem. Der er ikke andre alternativer, siger Søren Jakobsen.

Han valgte at takke nej til 3F, da de 60 medarbejdere i hans virksomhed efter hans opfattelse var godt tilfredse med Krifa-overenskomsten. Det resulterede i blokader af hans lastbiler, da lagerarbejdere flere steder i landet er organiseret i 3F:

- Ekstra kørsler, forgæves kørsel, indlejring af andre biler for at levere vores kørsel og varer. Der har vi cirka tabt en million kroner i den periode, siger Søren Jakobsen, som ikke er i tvivl om, hvad han synes om 3F’s metoder:

- Hvis du ikke selv har lov til at vælge forholdene, så er det bøllemetoder.

Flere sager blandt vognmænd

Hos brancheforeningen FDL, der er en specialorganisation for lastbilvognmænd, genkender man vognmand Søren Jakobsens oplevelser:

- I løbet af det sidste år har der været to håndfulde af sager, som vi som forening har været involveret i, siger Christian Jensen fra Brancheorganisationen FDL.

3F har ifølge blokaderetten lov til at gå i konflikt med virksomheder, der ikke tegner overenskomst. Alligevel mener Christian Jensen fra FDL, at 3F’s metoder ofte er over stregen:

- De følger ikke den danske model, for den giver ikke lov til at foretage ideologiske kampskridt. Det er et ideologisk kampskridt, når de kommer og overfalder en virksomhed, der i øvrigt har orden i løn og arbejdsforhold, siger han.

Her kan du se, hvad bæskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (Soc.Dem.) siger til sagen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fra Socialdemokratiet mener ikke, at det er en opgave for politikere eller regeringen at blande sig i konflikter mellem lønmodtagere eller arbejdsgivere, men han tager afstand fra foreninger, der vil presse folk til at blive medlem:

- Enhver form for trusler, tvang, mobning og hvad det ellers måtte være for at presse folk til at være medlemmer af bestemte foreninger, det hører ingen steder hjemme i Danmark. Jeg mener faktisk også, at det bør være muligt for fagforeninger at overtale folk til at melde sig ind i fagforeninger uden at skulle true med noget som helst, siger han. 

3F: - Det er vores kerneopgave

Hos 3F afviser formanden fra 3F Aalborg kategorisk, at fagforeningen benytter sig af forkerte metoder. Desuden mener han, at hans kollegaer har handlet helt korrekt i forbindelse med Søren Jakobsens virksomhed:

- Den pågældende virksomhed havde en overenskomst med Krifa, og der er vores overenskomst bedre. Vi er nødt til over for resten af erhvervslivet at beskytte lønningerne og sørge for, at der ikke er nogen, der løndumper. Det er vores kerneopgave, det her, siger Allan Busk, der er formand for 3F Aalborg.

I sommer bukkede Søren Jakobsen under for presset fra fagforeningen 3F og tegnede under protest overenskomst. Men han står stadig fast på, at 3F ikke respekterer det frie valg af fagforening.

- De bør acceptere, at der også er andre overenskomster i Danmark end lige dem, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland