3F vinder to sager om kontanthjælp

I to sager, hvor samlevende på kontanthjælp er ramt af den gensidige forsørgerpligt, har 3F hjulpet deres medlemmer med at få tilbagebetaling.

5300 kroner og 36.000 kroner. de beløb har 3F Aalborg hjulpet to af deres medlemmer med at få tilbagebetalt fra deres respektive kommuner. De to medlemmer er blevet trukket i deres kontanthjælp i henholdsvis tre måneder og et år og tre måneder, hvor de har været samlevende og dermed ramt af den gensidige forsørgerpligt. Men modregningen er ikke sket efter bogen.

1. januar 2014 trådte reglen om gensidig forsørgerpligt for samlevende i kraft. Begge kvinder, der nu får beløb tilbage, var på det tidspunkt samlevende, og de havde også givet til kende at det forholdt sig sådan. Men der gik henholdsvis tre måneder og et år og tre måneder, inden kommunerne sendte afgørelsen til kvinderne og deres samlevere, som altså skal forsørge dem. Og først fra meddelelsen er sendt, har kommunen lov til at modregne i kontanthjælpen.

- Det man gør, er at man træffer afgørelsen med tilbagevirkende kraft. Det må man ikke i henhold til forvaltningsloven, og det krænker borgerens retssikkerhed. En afgørelse har altså først retsvirkning fra den dag den er meddelt borgeren og i dette tilfælde altså også samleveren, siger Dennis Lillebæk, som er socialrådgiver ved 3F Aalborg.

Det er i henholdsvis Aalborg Kommune og Brønderslev Kommune, at fejlede er sket. 3F Aalborg har en formodning om, at der er mange flere, der har penge til gode. Derfor har de genoptaget to sager fra Aalborg, og de opfordrer deres medlemmer, som har været ramt af den gensidige forsørgerpligt, til at henvende sig, så de kan gennemgå deres sager og finde ud af, om de har krav på at få penge tilbage.

Det drejer sig dog kun om samlevende, der ikke er gift, da ægtefæller altid har gensidig forsørgerpligt.


Seneste nyt

fra Nordjylland