3F'ere siger nej

01:55

1 af 2

Utilfredshed i fagforeningen 3F i Aalborg. Som en af landets største afdelinger med 3000 medlemmer stemmer industrigruppen som den eneste imod ny overenskomst.

Industriens overenskomst er netop vedtaget med et stort flertal. Men i Aalborg er 3F'erne ikke begejstrede.

Hele 83 procent af de medlemmer, der har stemt - har sat kryds ved nej. Det er særligt manglende forbedringer til vikaransatte, som har fået Aalborg-gruppen til at gå imod resten af landet.

- Jeg stemte nej ene og alene, fordi jeg mener, at vikarerne bliver svigtet i den overenskomst her, siger Jon Eiriksson, tillidsmand ved Siemens Wind Power.

Jon Eiriksson står ikke alene med den holdning. Utilfredsheden blandt 3F Aalborgs 3000 industrimedlemmer skyldes særligt, at den nye overenskomst ikke betyder forbedringer for de 20 procent, der er ansat som vikarer i industrien.

- Det giver ingen mening, at 20 procent af vores medlemmer er ansat som vikarer. Det er kun for at lave yderligere fleksibilitet i vores overenskomst, som i forvejen er en af Europas mest fleksible, og det vil vi simpelthen ikke findes os i, siger formand for industrigruppen i 3F Aalborg, Benny Vinther Jensen.

Jon Eiriksson blev selv ansat på Siemens Wind Power som vikar, men efter otte uger på prøve og to halvårige perioder på kontrakt, blev han fastansat. Det står i kontrast til i dag, hvor mange industriarbejdere er ansat som vikarer i flere år. Et forhold, som påvirker vikarerne.

- De er hele tiden utrygge. De ved, at det er dem, der ryger ud først, siger Jon Eiriksson.

Tillidsmanden påpeger, at mange af vikarerne er yngre mennesker, og de kan eksempelvis have svært ved at låne penge i banken, fordi de ikke er sikret fast arbejde. Derfor har 3F'erne i Aalborg stemt i solidaritet med deres kolleger.

- Vi vil kæmpe for vores kolleger, som stadigvæk er vikarer, for de er jo lige så gode som os.

Industrigruppen i 3F Aalborg havde gerne set, at man i den nye overenskomst havde gjort op med de årelange vikariater, men på landsplan stemte hele 72 procent af medlemmerne i industrigruppen ja til overenskomstforliget. Derfor blev den tre-årige aftale vedtaget trods prostesten fra Aalborg-gruppen, som er en af landets største.

Flertallet har altså ment, at det her resultat ser fornuftigt ud. Det bøjer vi os selvfølgelig for, men selvfølgelig ikke uden at råbe op omkring og forklare de synspunkter, som vi har, siger Benny Vinther Jensen.