42 slagteriarbejdere i Farsø er tilbage i arbejde

Foto: Per Frank Paulsen

Hos Himmerlands Kød i Farsø er der mandag gang i produktionen igen, efter 42 slagteriarbejdere i fredags valgte at nedlægge arbejdet og gå hjem.

Den nye overenskomst for medlemmer af LO-fagforeningerne blev i sidste uge stemt igennem, men blandt flere faggrupper var der stor modstand mod den fælles overenskomst. Særligt slagteriarbejderne stemte imod aftalen, og i protest mod, at det alligevel endte med et samlet ja til overenskomsten, nedlagde mange slagteriarbejderne arbejdet i fredags.

På kreaturslagteriet Himmerlands Kød i Farsø var 98 procent af medarbejderne på nej-siden ved overenskomstafstemningen, og efter den blev vedtaget, valgte 42 af slagteriarbejderne i fredags at gå hjem.

De er mandag tilbage i arbejde. Det oplyser administrerende direktør Lars Andersen fra Himmerlands Kød. Ifølge ham har arbejdsnedlæggelsen betydet, at slagteriet nu er bagud.

- Det har betydet, at vi er kommet bagud med produktionen i forhold til antallet af dyr, de skulle have skåret. Når 42 mand går hjem, så kommer vi bagud med 25 tons færdige varer, siger administrerende direktør Lars Andersen fra Himmerlandskød.

Læs også Nordjyske slagteriarbejdere går tilbage til arbejdet

LO-overenskomsten blev stemt igennem uden fødevareforbundet NNF og 3F-medlemmerne, der blandt andet protesterede mod mulighederne for en 42 timers arbejdsuge. 

I fredags forklarede tillidsrepræsentant fra Himmerlands Kød Brian Overgaard Nielsen baggrunden for, hvorfor de nedlagde arbejdet, selv om overenskomsten var vedtaget.

- Løbet er sådan set lidt kørt for den her periode, men vi viser et signal til, at næste gang skal vi måske tages lidt mere seriøst, og de skal være lidt mere forhandlingsvillige, når de sidder inde ved forhandlingsbordene, sagde tillidsrepræsentant Brian Overgaard Nielsen.

Læs også Slagteriarbejdere blev påduttet overenskomst mod deres vilje

Ifølge Lars Andersen fra Himmerlands Kød skal slagteriarbejderne indhente den tabte produktion.

- Der vil blive noget overarbejde til dem. Jeg synes ikke, det er særligt fornuftigt at sætte sig op i mod en demokratisk afstemning på den måde. Det er ikke noget, jeg har valgt, siger administrerende direktør Lars Andersen fra Himmerlands Kød.

Flere steder har slagteriarbejderne genoptaget arbejdet i dag. Hos Tican i Thisted var det omkring 600 medarbejdere, der havde nedlagt arbejdet, og hos Danish Crown i Sæby gik omkring 550 ansatte hjem.

Læs også Båndene står stille: Tican og Danish Crown er lammet af strejke

 

Flere nyheder fra TV2 Nord