Musikbutik lukker og slukker: 50 års nordjysk musikhistorie er slut

Indtil for nylig var det Skandinaviens største musikforretning - nu er det gamle Knud Eskildsen på Hobrovej i Aalborg lukket som en del af koncernen 4Sound. Mere end 50 års nordjysk musikhistorie er slut.

Musikforretningen 4Sound - tidligere kendt som Knud Eskildsen - har solgt den sidste guitar. Lyset er slukket, og en epoke er slut.

Reaktionen er den samme fra både ansatte og kunder. Nordjyllands uden sammenligning største mekka for instrumenter og lydudstyr vil blive savnet, efter at have forsynet musikere med grej i flere generationer. Karsten Bendixen blev en af de allersidste kunder, og han var også en af de første.

- Jeg synes det er sørgeligt, men udviklingen kan man jo ikke forhindre. Enhver kan jo gå ind og købe alt på internettet. Jeg synes det er synd, at den personlige betjening og kontakt nu forsvinder, for det har været rigtig hyggeligt, at man ofte løb på en god kollega og spillekammerat i butikken, siger Karsten Bendixen.

 

Økonomiske underskud

Det er røde tal i koncernen 4Sound, der nu betyder butikslukninger i både Aalborg, Odense, Århus og Esbjerg. Ingen fra koncernen har ønsket at stille op til interview, og heller ikke de sidste ansatte har fået lov til at sætte ord på situationen.

De fleste i musikbranchen, som TV2 Nord har talt med peger dog på, at det har været en benhård konkurrence på nettet, som har drænet koncernen for penge.

Claus Heidemann, der driver en musikforretning i Hjørring, tror på, at der stadig er en fremtid for musikbutikker.
Claus Heidemann, der driver en musikforretning i Hjørring, tror på, at der stadig er en fremtid for musikbutikker.
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Claus Heidemann, der har arbejdet i musikbranchen i mere end 40 år har et bud på, hvorfor det er gået galt.

- De har satset stort på internethandel, men det har betydet, at de har måttet rette ind efter den store tyske kæde Thomanns priser, men de har samtidigt haft store omkostninger til lønninger og huslejer i forretningerne. Nu lukker butikken i Aalborg og det synes vi alle sammen er frygteligt – ikke bare for de ansatte men for hele branchen, siger Claus Heidemann.

Fra familie til benhård konkurrence

4Sound forsøgte allerede for et par år siden at trimme især lønudgifterne, og det kostede en stribe specialister jobbet i Aalborg. En af dem var Søren Søgaard, der stod for salg og reparation af akustiske guitarer.

- I de gode gamle dage under Knud Eskildsen var vi som en stor familie. Fra at være et team blev vi lige pludselig individuelle konkurrenter, der blev målt på salgstal og salgstal, og så kunne man godt komme til at løbe i hver sin retning en gang i mellem. Jeg er da både ked af det og lidt rørt over, at det er en epoke der er slut. Når jeg kigger tilbage, må jeg bare erkende, at det var de ti bedste år af mit arbejdsliv jeg havde i den forretning, siger Søren Søgaard.

4Sound satser i fremtiden på kun at have én fysisk butik i København og så betjene resten af landet via sin netshop, der stadig er den største i Skandinavien.

Et foto fra Knud Eskildsens storhedstid.
Et foto fra Knud Eskildsens storhedstid.
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

En fremtid for små butikker

Claus Heidemann tror på trods af butikskrisen, at især de små musikforretninger kan overleve i fremtiden.

- Det er jo længe siden de små butikker indså, at det er nødvendigt at sige til kunderne at du kan købe varen til samme pris her som på nettet, men samtidigt få en personlig service. En guitar eller f.eks. en bas er jo et personligt instrument, som du kan sammenligne med et par bukser. Du vil da gerne lige prøve dem inden du betaler og bestiller, så selvfølgelig er der er fremtid for de små butikker, siger Claus Heidemann.

TV2 Nord har talt med Jens Eskildsen, der over tog forretningen efter sin legendariske far Knud Eskildsen. Han forsvandt selv fra 4Sound for et par år siden. Af loyalitet over for firmaet har han ikke ønsket at lade sig interviewe om lukningen af familiens livsværk.

En epoke er slut: Det gamle Knud Eskildsen på Hobrovej i Aalborg er lukket.
En epoke er slut: Det gamle Knud Eskildsen på Hobrovej i Aalborg er lukket.
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Seneste nyt

fra Nordjylland