500 m3 sand suges op af Ryå

Vandløbene i Ryå har i gennem flere årtier sandet vandløbene til. Nu renser Jammerbugt kommune endelig vandløbene.

Vandløbene i Ryå er fyldt med sand. 500 m3 sand er der i et gennemløbsrør, som er placeret ved Mejeriet i Ryå. Det oplyser Karsten Søgaard, der er formand for vandløbslaget Ryå. Det er sand, der har samlet sig i løbet af de seneste 30 år, hvor vandløbet ikke er renset.

Det er et problem for landmændene med marker i nærheden af Ryå, at vandløbene sander til. Når der er store regnskyl løber vandet ud i markerne, og oversvømmer afgrøderne.

Derfor er Jammerbugt Kommune nu gået i gang med at rense ud ved Mejeriet i Ryå og formanden for vandløbslauget Karsten Søgaard fra Birkelse er glad for at arbejdet med at rense for sand endelig er i gang.

-Det er en langvarig proces at rense ud, men nu må vi jo se, hvor langt pengene rækker, siger Karsten Søgaard.

Det har ifølge Karsten Søgaard været problematisk at skaffe midler til at få renset Ryå for sand. Men nu har Ryå Vandløbslag sammen med Brønderslev og Jammerbugt kommuner dannet en arbejdsgruppe, der ud over kommunerne består af repræsentanter for landbruget, lystfiskere, Danmarks Naturfredningsforening og andre med interesse i Ryå.

Det er en sandsuger, der suger sandet op fra bunden. Sandsugeren sikrer, at sandbankerne, der er aflejret i Ryå fjernes mere skånsomt og præcist end en gravemaskine vil gøre. Sandet suges derfor op uden at fjerne sten og grus fra bunden.

Seneste nyt

fra Nordjylland