700 politikere og konsulenter henter byinspiration i Hjørring

Foto: Lisbeth Christensen

Torsdag og fredag skal Hjørring Kommunes indsatser for at skabe mere liv i de små byer være inspirationskilde for 700 politikere og embedsfolk fra hele landet.

Der bliver trængsel ved bordene i Vendia Hallen i Hjørring de kommende dage. Torsdag og fredag er der nemlig stormøde med Hjørring Kommune som vært, hvor 700 politikere, byplanlæggere og konsulenter fra hele landet skal få inspiration til at udvikle de små bysamfund.

Det fortæller borgmester Arne Boelt (S).

Mødet begynder med kaffe og rundstykker torsdag morgen, inden Lis Sørensen synger mødet i gang klokken 10. Og der er en god grund til, at netop Hjørring er inspirationskilden ved stormødet.

Kommunen er nemlig de seneste år kommet med alternative og aktive løsninger på den affolkning, der sker i de mindre bysamfund. En politik og nogle tiltag, som resten af landet nu altså også skal nyde godt af.

Et af de tiltag, Hjørring senest har sat i søen, er et gedigent ansigtsløft til Løkkensvej mellem Løkken og Hjørring. Hovedvejen havde de seneste år udviklet sig til en stort set død vej med hverken butikker eller skoler og i stedet huse, der fik lov til at forfalde mere og mere, mens bilerne bare suses forbi. Men med 7,5 millioner kroner til at forbedre rammerne skulle den kedelige udvikling gerne vendes.

Noget, nogle af de 700 mødedeltagere får lov til at opleve ved selvsyn.

Undervejs i det to dage lange møde er der arrangeret busture til blandt andet Sdr. Rubjerg på Løkkensvej, Hirtshals, Tversted, Tolne og Vrensted, som er gode eksempler på, hvad lokale ildsjæle selv kan udrette for at vende befolkningsudviklingen.

Flere nyheder fra TV2 Nord