8. klasser går til kamp mod mobning på nettet

Eleverne i 8. klasse på Fjerritslev Skole blev tirsdag undervist i, hvordan de taler pænt til hinanden på de sociale medier.

Sociale medier er overalt, og det kan være svært at gebærde sig sprogligt, når man ikke kan se den, man 'taler' til.

Det øger risikoen for dialoger, der kammer over - og bliver 'grimme'.

Derfor var der på Fjerritslev Skole i dag fokus på begrebet 'hate speech' - eller sagt på dansk: hadefulde ytringer på nettet.

quote Nogle gange, når man spiller computerspil, er der nogle gange nogen, der kan snakke lidt grimt til én, hvis man laver en fejl, eller sådan noget.

Søren Hartvig Pedersen, 8. klasse, Fjerritslev Skole

- Tonen bliver hårdere på nettet, og det er noget af det, de unge lægger mærke til, siger Jonas Ravn, der er Projektleder på SELMA/Center for Digital Pædagogik.

Repræsentanter fra et stort EU-støttet projekt, der vil bekæmpe fænomenet, talte i dag til flere af de større klasser på Fjerritslev Skole – og blandt eleverne har flere lagt mærke til en grov tone på internettet.

- Nogle gange, når man spiller computerspil, er der nogle gange nogen, der kan snakke lidt grimt til én, hvis man laver en fejl, eller sådan noget, siger Søren Hartvig Pedersen, der går i 8. klasse på Fjerritslev Skole - og uddyber:

- Jeg tror, fordi man siger det på nettet, det er fordi man er gemt bag en skærm. Man kan ikke sætte billede på, hvem det er.

Definitionen af hate speech

Digital mobning kan det være svært at definere – for hvad går under begrebet 'hate speech'. Det var et af fokuspunkterne til tirsdagens seance på skolen.

- Det der med at ku’ identificere, hvornår det er decideret forkert. Hvornår det ikke bare er et moralsk problem, men også ulovligt. Hvis man taler meget nedsættende om bestemte grupper af mennesker – at man kan identificere, hvornår er det, siger projektleder Jonas Ravn.

- Det er ikke sikkert, at vi er nået helt ud i ekstremerne endnu, men vi vil rigtig gerne være på forkant med de her ting, siger SSP-konsulent Jesper Mørkholt.

Eleverne på Fjerritslev Skole bød via mobilen selv ind med egne betragtninger og oplevelser under oplægget. Målet er en større forståelse for problemets omfang.

Arrangørerne håber på, at de unge i fremtiden vil være med til at forbedre tonen på internettet.

- Et godt eksempel er jo de der grupper, hvor der sidder 100.000 mennesker og nogle ganske få rent faktisk er dem, der laver det grænseoverskridende. Men så er der 100.000, der sidder og følger med, og måske smider et like på det engang imellem. Så er man også med til at blåstemple. Så det der med, at man selv har et ansvar, der vil vi rigtig gerne ud med, siger Projektleder på SELMA/Center for Digital Pædagogik Jonas Ravn.

Hvad er 'hate speech'?

  • Hate speech er ytringer, der angriber, truer eller fornærmer en person eller en gruppe på grund af hudfarve, seksualitet, køn, religion, etnisk oprindelse eller lignende.
  • Hadefulde ytringer, på skrift, tale eller tryk, som kun har til formål at chikanere offeret. 

Kilde: Center for Digital Pædagogik

 


Seneste nyt

fra Nordjylland