82 år med Aalborg Zoo: Panterflugt og dameglad orangutang

Det er slut med bjørne i Aalborg Zoo, og elefanterne er også på vej til at blive udfaset. Vi er dykket ned i Aalborg Zoos historie, som byder på humørsyge elefanter, et rodehoved af en orangutang og en panter på flugt.

Aalborg Zoo har 82 år på bagen, og haven er nu begyndt at gå i en retning, hvor man har måttet indse, at der ikke længere er plads til de store dyr. Onsdag aflivede Aalborg Zoo de to brunbjørne, og samtidig meldte man ud, at der i fremtiden heller ikke vil være plads til elefanter, som altså ikke erstattes, når de engang dør.

Det hele skyldes pladsproblemer, så de store dyr dermed mangler muligheder for at udfolde sig naturligt. Det betyder, at Aalborg Zoo kan komme til at se anderledes ud i fremtiden, hvor flere dyrearter måske skal udfases. I den forbindelse er vi dykket ned i den 82 år gamle zoologiske haves historie.

Aalborg Zoo åbnede 13. april 1935 med hele 7.000 gæster. Dengang kunne man blandt andet se røde kæmpekænguruer, brune bavianer, malaybjørne og løver. Der var også en stor samling fugle samt dyr fra de mere nordlige breddegrader såsom ræve, harer, kronhjorte, dådyr, mår og ildere. Det var en succes, og i løbet af det første år havde 130.000 gæster besøgt Aalborg Zoo.

Indiske og afrikanske elefanter

Der skulle dog endnu større dyr til for at fastholde de besøgendes interesse. I 1948 fik man derfor et par indiske elefanter. De døde dog tre år senere, og i 1956 fik man et nyt indisk elefantpar. Endnu en elefanthun fulgte, og i 1966 kom der en elefantunge til verden.

I 1985 kom fire nye elefanter til. Denne gang var det afrikanske elefanter, som kom til Aalborg fra Kruger National Park i Sydafrika. En af elefanterne, Tempo, også kendt som Håkon, var en herre med personlighed og temperament, fortæller den tidligere TV2 Nord-vært Flemming Retbøll, som i 2015 udgav en bog om Aalborg Zoo i forbindelse med havens 80 års jubilæum.

- Det var en voldsom elefant, som ødelagde sine stødtænder på træstubbe. Den fik bronzekroner på tænderne, både for at han ikke skulle ødelægge ting og for at beskytte ham selv, fortæller Flemming Retbøll, som i forbindelse med bogen har interviewet mange dyrepassere, blandt andet den nu pensionerede mangeårige elefantpasser Thorvald Eggers.

- Thorvald Eggers havde et meget nært forhold til Håkon, men alligevel skulle han af og til passe på, når den var i brunst. Der var en episode, hvor elefanten angreb Thorvald, og han måtte flygte ud under hegnet for ikke at komme til skade, fortæller Flemming Retbøll.

Tempo - eller Håkon - døde i 2008, men de tre andre elefanter, tre hunelefanter, lever stadig og har formentlig omkring tyve leveår tilbage.

Abe med smag for blondiner

Et andet dyr, som mange zoo-gængere nok kender, eller kendte, er orangutangen Charlie, som døde i 2002, 44 år gammel, som verdens ældste orangutang i fangenskab. Charlie kom til Aalborg Zoo i 1960 sammen med orangutanghunnen Sussi, som Charlie fik syv unger sammen med.

- Charlie var så stærk, at han kunne vride et traktordæk rundt til et ottetal, og han kunne også bøje tremmerne i sit bur, så man skulle altså lige være på vagt, så man ikke risikerede, at at han stak af, fortæller Flemming Retbøll.

Charlie var i øvrigt kendt som lidt af et rodehoved, som altid havde nødder og alt muligt andet liggende i hele sit bur. Han havde også et par sjove vaner, selv om en af dem var af den mindre sunde slags.

- Han kunne godt lide at ryge cigaretter. Han røg dem helt til bunden, og så spiste han resten af skoddet bagefter. Har var i øvrigt også rigtig glad for blondiner, og han sad altid og rakte ud efter dem, når de gik forbi buret, siger Flemming Retbøll.

Panteren er løs i Aalborg

En af de mere dramatiske dage i Aalborg Zoos historie var 8. maj 1971. Her undslap Aalborg Zoos sorte panter fra rovdyranlægget og var på fri pote i Aalborg i mere end et døgn, inden politiet fik en melding om, at der stod en panter ude på trappen ved Valdemarsgade i Aalborg. Den første politiassistent på stedet valgte at skyde panteren, som den dag i dag stadig kan ses i Aalborg Zoo - nu blot i en udstoppet udgave.

Årene gik med dyr og masser af gæster, og i december 2008 trådte Aalborg Zoo i særdeleshed ind i den digitale tidsalder. Det var, da isbjørneungen Milak blev født, hvilket blev transmitteret direkte via webcam-billeder fra isbjørnehulen, hvor mor og unge lå. Det blev et stort hit, og i dag kan man via Aalborg Zoos hjemmeside følge isbjørne, tigre, og løver direkte på webcam.

Når parkens tre hunelefanter dør, kan det være slut med elefanter i Aalborg Zoo. Haven har generelt pladsmangel, og det stadigt større fokus på dyrevelfærd får nu Zoo til at fravælge fremtidige elefanter, hvis ikke de kan få lov at udvide parken.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland