91 tun i nettet: Stor succes med tun-mærkning ved Skagen

For anden gang har DTU Aqua gennemført et projekt med mærkning af de store blåfinnede tun ved Skagen. Resultaterne ligger klar om et år.

I to uger har 70 både med frivillige fiskere hevet den ene tun efter den anden op på dækket ved Skagen. Ikke for at sælge dem videre, men for at mærke dem med forskellige tags og derefter sætte dem tilbage i havet.

Det store projekt, som sluttede på havet i går, søndag, er blevet gennemført af DTU Aqua, som nu for anden forsøger at kortlægge, hvordan tunene bevæger sig i de store have - og hvorfor de efter 50 års fravær nu igen er at finde i danske farvande.

I alt er 91 store tun blevet mærket, og det er et bemærkelsesværdigt højt tal, fortæller professor på DTU Aqua, Brian MacKenzie.

- Vi er meget tilfredse med antallet af fisk, vi har fået mærket i år. Sidste år var det kun 18, så vi forventer at få rigtig mange oplysninger og data ind igen, siger Brian MacKenzie.

Følger fiskene i havet

Langt de fleste af de nu mærkede 91 tun er blevet udstyrede med et almindeligt nummer-mærke. Oplysninger fra sådan et mærke får forskerne først, den dag tunen eventuelt bliver fanget, og det bliver meldt tilbage, hvor tunen blev hevet i land, og hvor stor den var.

- Det kan fortælle os noget om fiskens vækst og lidt om dens færden. Og det kan vi også bruge til noget. Men vi får mere ud af nogle af de andre mærker, vi har brugt, forklarer forsker Brian MacKenzie.

11 tun er blevet udstyret med de såkaldte PSAT-tags, som er programmerede til at sidde på fisken i op til otte måneder. Disse tags regustrerer vandtemperaturer, lysmængde og dybde og giver på den måde meget detaljerede oplysninger om tunenes færden.

- Her kan vi få rigtig meget at vide, men vi havde desværre ikke råd til så mange af den slags tags i år, fordi de koster 25.000 kroner stykket, og vi havde et begrænset budget, siger Brian MacKenzie.

Derudover er to tun blevet mærket med akustiske mærker, som vil give signal, når fiskene passerer lydstationer placeret rundt om i verdenshavene, og to er blevet mærket med en blanding af PSAT-mærket og et acceleratormærke, som også fortæller om fiskenes fart.

Venter på resultaterne

Samtlige 91 tun, der i løbet af de seneste uger er blevet mærket ved Skagen, er nu også registreret med en dna-prøve. Der går dog en rum tid, før forskerne på DTU Aqua får noget at vide om, hvor fiskene oprindeligt er fra.

- Vi gennemførte projektet første gang sidste år, og vi er stadig i gang med at få data og resultater hjem derfra. Det gælder også de genetiske analyser, som tager lang tid at lave. Derudover er der stadig nogle tags på fiskene, som først falder af og begynder at sende data hjem senere i september. Så vi er spændte på, hvad de vil fortælle os, siger professor Brian MacKenzie fra DTU Aqua.

Det er endnu uvist, om projektet gentages til næste år - ikke fordi forskerne ikke gerne vil fortsætte, men fordi finansieringen sker fra år til år og dermed ikke er på plads for 2019 endnu.

- Det giver klart det bedste resultat, hvis vi kan lave projektet over flere år, fordi vi ved, at forhold som temperaturer og strømme hele tiden ændrer sig. Men vi ved ingenting endnu, siger Brian MacKenzie.

Billeder fra mærkningen af tun sidste år

Seneste nyt

fra Nordjylland