Aalborg-forskere fjerner fantomsmerter med strøm

Forskere fra Aalborg har gode erfaringer med at fjerne fantomsmerter ved hjælp af elektrisk stimulering. Det giver håb for patienter, der har fået amputeret en legemsdel.

Der kan være hjælp på vej til patienter, som plages af såkaldte fantomsmerter efter at have fået amputeret en kropsdel. Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital har formået at fjerne fantomsmerter ved hjælp af elektrisk stimulering.

Forskerne har med strøm stimuleret forsøgspersonernes nerver, og det har været med til at fjerne de ofte massive smerter, som patienterne føler i den kropsdel, de ikke længere har. Det skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

- Forskningsområdet er helt nyt, og det er et meget komplekst problem, vi behandler. Ikke to patienters smerter er ens, så vi skal hele tiden skræddersy en behandling til den enkelte patient. Der er lang vej endnu, men vi glæder os over, at vi kan se, at vi faktisk kan mindske patienternes fantomsmerter på denne måde, og vi har store forventninger til projektets næste fase, hvor elektroderne skal opereres ind i kroppen, siger professor Winnie Jensen fra Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Indtil nu har det næsten været umuligt at smertelindre patienter med fantomsmerter. Smertestillende medicin virker kun i ringe grad mod fantomsmerter, og derfor ser Aalborg-forskerne store muligheder i at bruge elektrisk stimulering som behandlingsform.

Patienterne er i de hidtidige forsøg blevet stimuleret gennem elektroder, der er blevet sat fast på kroppen som et plaster. Forskerne håber, at de i fremtiden kan indoperere elektroder i nervebanerne i patienternes arme og ben.

- Mindre end en håndfuld patienter på verdensplan har fået indsat elektroder i kroppen, så her i Aalborg glæder vi os over, at vi er med helt fremme med forskning og behandling i verdensklasse, siger overlæge og neurokirurg Preben Sørensen fra Aalborg Universitetshospital, som står i spidsen for den del af projektet.

Forsøget med elektrisk stimulering er et EU-projekt, som går under navnet EPIONE. Fem personer har indtil videre prøvet behandlingen.


Seneste nyt

fra Nordjylland