Aalborg halter efter på antal HPV-vaccinerede drenge og pige

I flere dele af landet er andelen af drenge og piger, der får en HPV-vaccine steget markant, men i Aalborg halter drengene og pigerne efter.

Siden 2009 er unge piger fra 12-årsalderen blevet tilbudt gratis HPV-vaccine, og fra den 1. juli 2019 bliver vaccinen også gratis for drenge fra 12-årsalderen.

Faktisk er vaccinen allerede meget populær blandt drenge rundt om i landet, men i Aalborg Kommune er drenge og deres forældre ikke lige så villige til at betale for den kræftbeskyttende vaccine.

På landsplan viser en ny analyse fra DLI Market Intelligence (DLI), baseret på tal fra Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen, en stor stigning i antallet af drenge, der køber sig til en HPV-vaccine. Særligt blandt de 13-17-årige drenge er der sket en markant stigning fra 2016 til 2017. Men i Aalborg Kommune er, ifølge DLI, kun 0,6 procent af drengene mellem 12 og 17 år i dag HPV-vaccineret. I Hørsholm, der er den kommune i Danmark med flest vaccinerede drenge, er andelen 8,3 procent.

Pigerne halter også efter

Men det er ikke kun drengene i Aalborg Kommune, som ikke bliver vaccineret i lige så høj grad som deres jævnaldrende i resten af landet.

Blandt piger på landsplan er 54 procent ifølge nyeste opgørelse fra SSI i dag færdigvaccinerede. I Aalborg Kommune er antallet af færdigvaccinerede piger fra samme årgang kun 49 procent - altså 5 procentpoint under landsgennemsnittet.

Fakta om HPV

HPV-virus overføres ved seksuel kontakt, hvorfor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger vaccineres inden seksuel debut. Derfor er HPV-vaccinen en del af børnevaccinationsprogrammet og tilbydes i dag til piger fra 12 år. Fra 1. juli 2019 tilbydes vaccinen også til drenge – men kun til de 12-årige.

 

Ud over livmoderhalskræft og andre kvindelige kræftformer, kan HPV forårsage kræft i analkanalen og endetarmsåbningen, samlet kaldet analkræft. Ved at vaccinere drenge mod HPV beskytter man dem derfor mod tilfælde af analkræft, der er forårsaget af HPV. Mænd kan også få andre HPV-relaterede kræftformer nemlig kræft i penis, mund, svælg og mandler, men der er endnu ikke videnskabelig dokumentation for, at vaccination mod HPV også kan beskytte mod disse kræftformer.

 

Kilde: www.stophpv.dk

 


Seneste nyt

fra Nordjylland