Aalborg kåret som guldkommune: Kæmper for mændenes sundhed

Forum for Mænds Sundhed har netop kåret Aalborg som guldkommune for deres målrettet indsats for mænds sundhed.

Når det kommer til sundhed halter mændene gevaldigt bagefter kvinderne, og ofte kommer de først til lægen, når det er for sent.

Den sørgelige statistik forsøger de at rette op på i Aalborg Kommune, og det lader til at lykkes. De er nemlig netop kommet i det fine selskab som såkaldt guldkommune, fordi de gør en særlig og målrettet indsats for at mændene i kommunen skal være sunde.

- Det er vi selvfølgelig glade for, lyder det fra kommunen.

Den fine titel kommer fra Forum for Mænds Sundhed, som for tredje år i træk har kortlagt kommunernes målrettede indsatser for mænds sundhed.

Mere på vej til mændene i Aalborg

For at opnå guld-titlen har alle kommunerne med flere permanente indsatser, permanent link til tjekdigselvmand.dk og diverse aktiviteter og events målrettet mænds sundhed.

I Aalborg kommune har de blandt andet oprettet indsatser kun for mænd som rygestop i det fri, livstilsændringer, sundhedstjek på arbejdspladser og permanent link til ”Tjek dig selv mand”, og der er endnu flere tiltag på vej til de nordjyske mænd.

- Vi har i sidste uge startet ”Motionstimen” op ude i Skalborg. Et tilbud for alle mænd i Aalborg Kommune, som gerne vil i gang, siger Anders Aaen Larsen, Presse- og Kommunikationskonsulent, Aalborg Kommune.

Antallet af guldkommuner stiger

86 ud af landets 98 kommuner har deltaget i kortlægningen, og ud fra denne har Forum for Mænds Sundhed udnævnt fem nye kommuner som mandecertificerede kommuner.

- Kommunerne Ikast-Brande, Roskilde, Sønderborg, Viborg og Aalborg skal sammen med sidste og også dette års guldkommuner: Næstved, Silkeborg og Svendborg, have en særlig ros for deres flotte arbejde med mænds sundhed, skriver Forum for Mænds Sundhed i en pressemeddelelse.

Flere kommuner fokuserer på mænds sundhed

  • Over halvdelen (58%) af kommunerne har nu flere permanente sundhedsindsatser målrettet mænd. Det er en fremgang på ca. 50%.
    ​​​​​​
  • Siden sidste års kortlægning, er der 10 kommuner, der ikke tidligere havde indsatser til mænd, men som nu er kommet på banen med indsatser målrettet mænds sundhed.
     
  • Omkring en fjerdedel (20%) har i undersøgelsen kun én permanent sundhedsindsats.
     
  • En femtedel (19%) af kommunerne i undersøgelsen har ingen permanente indsatser målrettet mænd.

Siden den første kortlægning i 2016, er der især sket en positiv udvikling i antallet af kommuner med permanente indsatser målrettet mænd. Hvor der i 2016 var 49 kommuner med én eller flere permanente indsatser, er tallet nu oppe på 66, hvilket er en stigning på 35 procent.

- Vi opfordrer alle kommuner til at udarbejde og vedtage en egentlig sundhedspolitik for mænd, så arbejdet med at nedbringe mænds alt for store dødelighed og alt for store forekomst af sygdomme bliver systematisk og vedholdende, siger Formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen.

mænd og sundhed

  • Mænd i Danmark lever 4-5 år kortere end kvinder, har stor overdødelighed og rammest oftest af de fleste sygdomme
     
  • De 25% dårligst stillede mænd lever 10 år kortere end de 25% bedste stillede mænd og forskellen øges
     
  • De 25% dårligst stillede mænd lever 13 år kortere end de bedst stillede kvinder
     
  • 45% af de ufaglærte mænd er enlige, og enlige mænd lever omkring 7 år kortere end mænd i parforhold
     
  • Omkring 6000 mænd i Danmark dør årligt før de fylder 65 År – det er næsten dobbelt så mange som kvinder. De mangler både i familierne men også på arbejdsmarkedet
     
  • Hver gang der dør 100 kvinder af ulykker dør der 204 mænd
     
  • Hver gang der dør 100 kvinder af kræft, dør der 134 mænd
     
  • Hver gang der dør 100 kvinder af hjerte-karsygdomme, dør der 152 mænd
     
  • Hver gang der dør 100 kvinder af diabetes dør der 145 mænd
     
  • Hver gang der dør 100 kvinder af selvmord dør der 255 mænd
     
  • Ifølge tal fra Sundhedsprofil for Nordjylland (gælder i øvrigt hele landet) - så er mænd mere tilbøjelig til at have mere end én risikofaktor end kvinder – dvs. flere mænd end kvinder har et usundt kostmønster, flere er daglige ryger, fysisk inaktiv (gælder især midaldrende mænd 45+ ), eller har et højrisikabelt alkoholforbrug
     
  • Mange vaner grundlægges i ungdommen – og kigger man på unges vaner, ser man en tendens til at unge flere unge mænd end kvinder ryger dagligt, flere unge mænd end kvinder drikker oftere mere end 5 genstande ved samme lejlighed eller har et højrisikabelt alkoholforbrug. Flere unge mænd har et usundt kostmønster.

Seneste nyt

fra Nordjylland