Aalborg Kaserne skal være grøn

Forsvarsministeriet sætter op imod 150 millioner kroner af til en klimavenlig kaserne.

Forsvaret skal spare penge og energi. Sådan lyder bdskabet fra forsvarsminister Nick Hækkerup, som torsdag præsenterede en ny klima- og energistrategi.

Det omfattende projekt "Grønt forsvar" søsættes på to kaserner, Aalborg Kaserne og Almegårds Kaserne på Bornholm, der skal være forsøgscentre for den nye klimastrategi.

Det betyder nye investeringer for mellem 100 og 150 millioner kroner på Aalborg Kaserne.

- Energieffektiviseringer i forsvarets store bygningsmasse er en stor del af klima- og energistrategien, og udover projektet med Grønne etablissementer, så forventer vi at kunne gennemføre energieffektiviseringer i bygninger for 225 mio. kr. i perioden 2011-2014. Den årlige besparelse forventes at være 38 mio. kr., når alle projekter er gennemført, siger Nick Hækkerup, og fortsætter:

- Det er ikke kun i bygninger, vi skal tænke mere energi. Også den operative del skal med for udover det kan give bedre klima og besparelser, så kan det også give bedre sikkerhed i operationerne. Jo mindre brændstof vi skal bruge på en operation, jo mindre risiko er der forbundet med operationen. Det kræver for eksempel syv liter benzin at fragte en liter benzin ind til et køretøj i Afghanistan, og denne transport er jo forbundet med risiko. Vi forestiller os ikke, at køretøjerne skal køre på solenergi, men hvis generatorerne på baser og kaserner var drevet af solceller eller vindkraft, så ville vi være lettere og bedre og mere sikkert til stede.


Seneste nyt

fra Nordjylland