Aalborg Kommune har aktier for 1,5 millioner i ulovligt arbejde

Sammen med 14 andre af landets største kommuner har Aalborg Kommune investeret i virksomheder, der arbejder i strid med FN-konventionerne på Vestbredden.

Aalborg Kommune ejer aktier i ni virksomheder, der tjener penge på at arbejde i eller omkring ulovlige israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder.

Det viser en ny rundspørge, Mellemfolkeligt Samvirke har lavet i 20 af Danmarks største kommuner.

Aalborg Kommune er dog langt fra ene om at have investeret i de i alt 32 virksomheder, Mellemfolkeligt Samvirke har på listen over selskaber, der driver forretning i eller omkring bosættelserne, checkpoints, muren, der adskiller Vestbredden fra Israel, eller udvinder naturressourcer i de besatte områder.

Men som en af de eneste kommuner, vil Aalborg ikke oplyse, hvor meget de har investeret, fremgår det af rundspørgen. Pressechef i Mellemfolkeligt Samvirke, Ulrik Norup Jensen, oplyser, at kommunen heller ikke har villet opgive, hvilke firmaer det drejer sig om. Det har organisationen dog selv fundet frem til via såkaldte fondskoder.

Til TV2 Nord oplyser borgmester Thomas Kastrup-Larsen (Soc.dem.) dog at man efter at have gennemgået sin investeringsportefølje har fundet frem til investeringerne som Mellemfolkeligt Samvirke beskriver i deres undersøgelse.

Samlet set udgør kommunens investeringer i de virksomheder, der arbejder i eller omkring de ulovlige bosættelser på Vestbredden kun 0,5 promille af den samlede portefølje. Den er dog på tre milliarder, og Aalborg Kommune har derfor aktier for omkring 1,5 millioner i de ni virksomheder.

Det placerer dem som nummer fire på Mellemfolkeligt Samvirkes liste over de kommuner, der har investeret mest i vestbredsvirksomhederne.

Investeringerne sker for det meste gennem investeringsfonde, som placerer kommunernes penge i forskellige virksomheder, og det er også tilfældet i Aalborg Kommune, hvor man ellers har bedt investeringsfondene investere efter et etisk kodeks. Det siger, at man ikke ønsker at tjene penge på våben- og tobaksproduktion, men der har altså ikke stået noget om, at man ikke ønsket at investere på vestbredden. Det bliver der nu lavet om på:

- Vi har nu tænkt os at rette henvendelse til vores investeringsselskab og bede dem om at tilpasse vores investeringer. Det er klart, at vi ikke har lyst til at investere i virksomheder, der støtter bosættelserne. De bidrager ikke positivt til freden på Vestbredden, og vi er kun interesserede i at overholde FN's konventioner, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen til TV2 Nord.

I alt tegner de 20 største kommuner i Danmark sig for investeringer for 19,7 millioner kroner i de 32 firmaer. Kun fem kommuner ejer ikke aktier i de problematiske virksomheder - Randers, Sønderborg, Gentofte, Holbæk og Gladsaxe kommuner.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke er investeringerne problematiske, fordi de er med til at opretholde de bosættelser på palæstinensiske områder, som ikke kun er fordømt af FN, men som også er med til at forhindre fred mellem Israel og Palæstina.

Kommuner med de største investeringer

Københavns Kommune: 8,4 millioner kroner
Frederiksberg Kommune: 3,3 millioner kroner
Aarhus Kommune: 3,2 millioner kroner
Aalborg Kommune: 1,5 millioner kroner*
Kolding: 1,5 millioner kroner
Herning: 1,1 millioner kroner
Odense: 750.000 kroner

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke
*: Thomas Kastrup-Larsens oplysninger til TV2 Nord

Seneste nyt

fra Nordjylland