Aalborg Kommune kræver skrot sendt retur til Norge

Det enorme lager af bilskrot, der lørdag morgen brød i brand i Aalborg, skal hurtigst muligt sendes til Norge, hvor det i sin tid blev importeret fra.

Efter storbranden i store mængder autoskrot i en lagerbygning på havnen i Aalborg i går, har Aalborg Kommune nu mistet al tiltro til firmaet IF Recycling, der har importeret skrottet. Sammen med Miljøstyrelsen vil kommunen nu have sendt det brændte bilskrot retur til Norge.

- Affaldet skal tilbage til Norge. Det er norsk affald, der kommet til Danmark på falske forudsætninger og derfor så skal det tilbage til Norge, slår miljøchef i Aalborg Kommune Michael Damm fast.

Hvilke falske forudsætninger er der tale om?

- Da de (IF Recycling, Red.) søgte om at få det herned var det på en beskrivelse af, at de kunne håndtere og sortere det og det har de aldrig været i stand til at gøre som virksomhed og deri ligger de falske forudsætninger, siger Michael Damm. 

Aalborg Kommune mener at have EU-lovgivningen på sin side da den siger, at hvis et land har eksporteret affald til et andet land under nogen forudsætninger, som på den ene eller anden måde bliver ulovlige, så har eksportlandet pligt til at tage affaldet retur. Selvom Norge ikke er medlem af EU, har landet tilslutte sig disse regler.

Kommunen er i dialog med Miljøstyrelsen for at sikre at affaldet kommer tilbage til Norge. Regning for den transport havner i Norge.

Regningen for branden og den efterfølgende flytning af affaldet til den kontrollerede losseplads i Rærup havner hos IF Recycling. Et firma der ikke har mange plusser i bogen hos Aalborg Kommune.

- Vi har haft en lang dialog med dem, hvor vi er blevet mere og mere skuffet over, at det vi aftalte med dem, det overholdt de aldrig, siger miljøchefen. 

Han vil ikke gå så langt som at kalde sagen for en miljøskandale, men bruger dog store ord.

- Det er en alvorlig sag. Der er jo tale om noget affald, der aldrig skulle have været her og som er rigtigt farligt. Specielt når det brænder, som det har gjort nu her. Derfor har vi også opsamlet alt slukningsvandet, som jo nu også ligger opmagasineret og skal håndteres efterfølgende og der kommer også en regning, siger Michael Damm.

Direktør i IF Group, der ejer IF Recycling, Ivan Faldt har ikke ønsket at kommentere sagen over for TV2 Nord.


Seneste nyt

fra Nordjylland