Aalborg Kommune taber på busserne

Skævt kompensationssystem rammer Aalborg Kommune hårdt

Den kollektive trafik skal til at betale moms i Danmark. Det blev besluttet allerede sidste år, men loven har været længe undervejs.

Og når staten skal kompensere for ekstraudgifter som eksempelvis momsen på brændstof i den kollektive trafik, benytter den et system, der ikke tager hensyn til mængden af kollektiv trafik i de enkelte kommuner, men i stedet til antal indbyggere.

Det betyder, at Aalborg Kommune som den eneste af regionens kommuner får et underskud, fordi den kollektive trafik er så udbredt i kommunen. Underskuddet ventes at ligge på omkring 6 millioner kroner om året.

Udsigten til en ekstraregning bekymrer Thomas Kastrup-Larsen, der er formand for Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling i Aalborg Kommune.

- Der er ti kommuner, der vinder på det her, og der er en, der taber. Aalborg Kommune kommer til at betale hele gildet for alle de andre - og det er ikke rimeligt, siger Thomas Kastrup-Larsen til TV2/Nord.

Den urimelighed er man opmærksom på i Enhedslisten og forsøger at komme den til livs med et nyt forslag.

- Enhedslisten foreslår, at kompensationen tildeles kommunerne efter deres andel af den kollektive trafik eller direkte til trafikselskaberne. Det vil ikke koste staten ekstra penge og vil sikre, at kompensationen går til dem, der rammes af EU's energibeskatningsdirektiv, siger Per Clausen.

Det er Finansministeriet, der administrerer kompensationssystemet. Det var i dag ikke muligt at få en kommentar fra ministeren.


Seneste nyt

fra Nordjylland