Aalborg Lufthavn på vagt: Canadiske gæs truer flysikkerheden

Der er usædvanligt mange fugle omkring Aalborg Lufthavn, og især de store gæs kan være en fare for flysikkerheden. Men lufthavnen er forberedt.

Sammenstød mellem fly og fugl, såkaldte birdstrikes, er et velkendt fænomen i flyverdenen. Jo større fugl, der rammer jetmotorerne, jo større er risikoen for ulykker - og derfor er Aalborg Lufthavn ekstra på stikkerne i forhold til de usædvanligt mange gæs, der lige nu flokkes om lufthavnen.

- Det er flere tusinde gæs, vi ser komme ind om morgenen. Her i foråret var det særdeles slemt på grund af den milde vinter, siger Tommy Hvidberg, der er mågejæger ved Aalborg Lufthavn. 

- Det er kommet lidt bag på os, at der kommer så mange, og at de bliver her. Det er lidt alarmerende, supplerer Thomas Møller, kvalitetschef i Aalborg Lufthavn.

Fly måtte nødlande i flod

De store gæs udgør nemlig en sikkerhedsrisiko, når fly skal lette og lande i Aalborg Lufthavn. De fleste husker den famøse nødlanding en amerikansk pilot måtte lave med et passagerfly på Hudson-floden i New York en kold januardag i 2009 - og det skyldtes lige præcis et sammenstød med en stor flok gæs.

- Sådan en situation vil vi selvfølgelig gøre alt for undgå, siger Thomas Møller fra Aalborg Lufthavn med henvisning til episoden, der let kunne have kostet menneskeliv.

Derfor har Aalborg Lufthavn indkøbt nye værktøjer i form af tre radarer, der skal give lyd, når gæssene er i området.

- Radarerne vil kunne vise, i hvilken vinkel gæssene kommer ind i forhold til banerne. Og det vil give os en idé om, hvor det vil give mening at placere en gaskanon eller placere os selv, så vi kan lave lidt uro og skræmme dem væk fra området, siger mågejæger Tommy Hvidberg.

Lufthavnen har indkøbt fem gaskanoner. De er særligt effektive til at skræmme gæs med. Sådan en gaskanon laver tre store knald og flytter noget luft, så fuglene kan mærke det og flygter fra området.

Færre sammenstød

Selv om der generelt er flere gæs, er det lykkedes lufthavnen at nedbringe antallet af birdstrikes. I hele 2016 var der 30 birdstrikes, i 2017 var der 18, og indtil videre har der i år kun være ét sammenstød mellem fugl og fly i Aalborg Lufthavn. 

quote Vi skal gerne derhen, hvor vi ingen birdstrikes har. Men vi er rigtig godt på vej.

Thomas Møller, kvalitetschef

- Vi skal gerne derhen, hvor vi ingen birdstrikes har. Men vi er rigtig godt på vej, siger kvalitetschef i Aalborg Lufthavn, Thomas Møller.

Takket være den øgede indsats har intet fly endnu ramt en gås i Aalborg Lufthavn, og sådan skulle det gerne blive ved med at være. Men den tørre sommer betyder, at der lige nu er flere fugle end sædvanligt i lufthavnen. Der er nemlig ikke meget føde at komme efter, og gæssene er hen over sommeren trukket længere nordpå.

Skulle uheldet være ude, og et fly fra lufthavnen får et sammenstød med en flok gæs, så en af de to motorer sætter ud, kan flyet godt klare sig med den anden. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland