Mindre CO2: Aalborg Portland bliver regeringens første klimapartner

Statsminister Mette Frederiksen var i dag på besøg i Aalborg, hvor hun præsenterede regeringens første klimapartner i erhvervslivet.

Ovnene arbejder på højtryk når der laves cement hos Aalborg Portland.

Aalborg Portland er den virksomhed i Danmark, der suverænt udleder mest CO2 og i partnerskab med regeringen skal virksomheden nu arbejde på løsninger, der kan mindske CO2-udledningen.

Det sker som led i regeringens ambition om, at Danmark i 2030 skal udlede 70 procent mindre CO2 end i 1990.

Aalborg Portland er nemlig torsdag blevet præsenteret som regeringens første klimapartner.

- Klimapartnerskabet går ud på at få forpligtet dansk erhvervsliv ind i en ny samfundskontrakt, hvor den grønne omstilling kommer øverst på alles dagsorden, siger statsminister, Mette Frederiksen (S).

4 procent af landets CO2-udledning

Aalborg Portland står for 4 procent af landets samlede CO2-udledning, og nu skal virksomheden med ved forhandlingsbordet når regeringen arbejder frem mod en reduktion på 70 procent i CO2-udledningen i 2030.

quote Vi forpligter os til at give et aktivt bidrag.

- Michael Lundgaard Thomsen, Direktør, Aalborg Portland A/S.

- Vi forpligter os til at give et aktivt bidrag til, hvordan vi får løst den her udfordring, siger direktør i Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

Hvor mange procent skal Aalborg Portlands udledning blive mindre?

- Jeg står ikke lige og sætter procentmål på for en enkelt virksomhed, fordi Aalborg Portland er rigtig vigtig, men det er hele dansk erhvervsliv og hele vores produktion, svarer Mette Frederiksen (S).

10-15 partnerskabsaftaler

Efter planen skal der indgås mellem 10-15 partnerskabsaftaler, og den første bliver godt modtaget af det Økologiske Råd.

- Når man bruger ordet kontrakt, så er det, i mit perspektiv, fordi man gerne vil sige, at der er noget meget håndfast og konkret, man kan forholde sig til, så hvis de her kontrakter bare bliver nogle løse hensigtserklæringer, så bliver bifaldet ikke så stort fra det Økologiske Råds side, siger direktør i det Økologiske Råd, Claus Ekman.

quote Vi mener, at de store udledere skal betale med en CO2-afgift.

- Mai Villadsen, Klimaordfører, Enhedslisten.

Enhedslisten ser også aftalen som et skridt på vejen mod mindre CO2-udledning, men efterlyser samtidig hårdere midler.

- Vi mener, at de store udledere skal betale med en CO2-afgift. Den CO2-afgift skal vi så bruge på de virksomheder, som faktisk er med til at levere til den grønne omstilling. Hvis Aalborg er med og faktisk lever op til det de siger, så kan de få penge i kassen, men hvis ikke de gør, så skal der også være en pisk, der siger: I skal betale ved kasse ét, siger klimaordfører hos Enhedslisten, Mai Villadsen.

Regeringen mener tværtimod godt at partnerskabsaftalerne kan stå alene.

quote Jeg har slet ikke behov for at opstille sanktioner.

- Mette Frederiksen, Statsminister, Socialdemokratiet.

Kommer der til at være sanktioner, hvis ikke man ikke lever op til de mål, som står i den her aftale?

- Jeg har slet ikke behov for at opstille sanktioner. Jeg møder et dansk erhvervsliv, som rigtig gerne vil gå foran i den grønne omstilling, siger Mette Frederiksen (S).


Seneste nyt

fra Nordjylland