Aalborg Portland kæmper imod aftale

Cementvirksomheden kæmper for at få regeringen på andre tanker og droppe et forslag om at gøre det dyrt og besværligt at genanvende overskudsvarme.

Aalborg Portland er ærgerlige over det forslag, regeringen lægger op til for genanvendelse af overskudsvarme.

- Vi havde håbet på et forslag, som gav incitament til at øge anvendelsen af industriel overskudsvarme, men det er ikke det, vi ser i øjeblikket, forklarer Michael Lundgaard Thomsen, Direktør for Aalborg Portland.

quote Vi havde håbet på et forslag, som gav incitament til at øge anvendelsen af industriel overskudsvarme, men det er ikke det, vi ser i øjeblikket.

Michael Lundgaard Thomsen, Direktør for Aalborg Portland

Cementfabrikken dækker i dag ca. 22 procent af varmeforbruget i Aalborg Kommune via genanvendelse af overskudsvarme, og med investeringer i overskudsvarmeanlæg har virksomheden mulighed for at fordoble det, så mere end 50 procent af varmeforbruget i Aalborg Kommune bliver dækket af overskudsvarme. Men forslaget fra regeringen vil gøre det så dyrt og besværligt at sælge og investere i overskudsvarme, at det for Aalborg Portland ikke kan svare sig.

- Helt konkret går det ud over borgerne i Aalborg by og samfundet. Samfundet går glip af en besparelse på 40-60 millioner og den enkelte husstand går glip af mellem 750-1000 kroner pr. år i reduceret varmeindtægt.

Det socialdemokratiske medlem af Energi-, forsynings og klimaudvalget Bjarne Laustsen er på Aalborg Portlands side og kan ikke forstå, hvorfor regeringen skal modarbejde muligheden for at spare penge og samtidig forbedre miljøet.

- Det er en dårlig ide, hvis vi ikke udnytter de ressourcer, vi har i samfundet. Her har vi en stor fabrik med overskudsvarme, som skal ud til brugerne. Det vil gære godt for både miljøet, samfundet og forhåbentlig også godt for forbrugerne, siger Bjarne Laustsen.

Men ifølge Venstre er sagen ikke så ligetil.

- Energiafgifts-området er uhyre kompliceret. Energiafgifter er med til at finansiere vores velfærdssamfund og sikre, at vi kan komme gratis på sygehuset. Så derfor kræver det, at vi finder penge, når vi skal lave bedre vilkår for overskudsvarme. Vi har aftalt at bruge 100 millioner kroner og vi vil fra Venstre gerne være med til at bruge flere, men det har Socialdemokratiet afvist indtil videre, så det er nye toner Bjarne Laustsen kommer med, og nu må vi se, om det gælder, når de næste forhandlinger finder sted, lyder det fra Torsten Schack Pedersen fra Venstre.

Partierne skal mødes og forhandle videre i næste uge.


Seneste nyt

fra Nordjylland