Aalborgensere kommer hurtigere hjem fra sygehuset

Foto: Ivan Bitsch (arkiv)

Et nyt tiltag i Aalborg Kommune sikrer, at færdigbehandlede patienter hurtigere forlader hospitalssengene.

Aalborg Kommune er blevet bedre til at sende færdigbehandlede patienter hjem fra sygehusene. Siden Udskrivningsenheden blev oprettet for lidt over et år siden, har borgerne forladt hospitalssengene langt hurtigere. Det fortæller DR Nordjylland.

I 2013 blev antallet af sengedage for færdigbehandlede patienter fra Aalborg Kommune halveret i forhold til året før. Og det skyldes blandt andet kommunens nye Udskrivningsenhed, lyder det fra Ældre og Handicap-rådmand, Thomas Krarup (K).

- Vi kan se, at antallet af liggedage faldt netop på det tidspunkt, hvor Udskrivningsenheden blev etableret. Det er jeg utrolig tilfreds med, siger han.

Udskrivningsenheden blev oprettet for, at patienter i Aalborg Kommune kunne få en hurtigere og mere glidende overgang fra sygehus til eget hjem eller plejebolig. Og det har tilsyneladende båret frugt. Antallet af dage, hvor færdigbehandlede borgere fra Aalborg Kommune ligger på sygehuset, er nemlig faldet fra 1369 i 2012 til 618 i de første 11 måneder af 2013.

De 13 kommunale medarbejdere i Udskrivningsenheden har base på Aalborg Sygehus. På den måde kan kommunen og sygehuset bedre koordinere udskrivningsindsatsen. Kommunen får mulighed for at følge patienterne tæt og kan bedre sørge for at have hjælpemidler, plejebolig eller andet klar, til når en borger bliver udskrevet.

- Der er rigtig mange forhold, som gør sig gældende ved en udskrivning. Derfor er det vigtigt, at der er én central indgang til Aalborg Kommune, som koordinerer denne her indsats, siger leder hos Udskrivningsenheden, Michael Andersen til DR Nordjylland.

Ifølge rådmand Thomas Krarup (K) er det godt for patienten at komme hurtigere hjem, men det er også vigtigt for kommunen.

- Vi skal betale rigtig mange penge til regionen for at have færdigbehandlede patienter liggende på sygehusene. Så der er to ben at stå på: Det er både af hensyn til patienten og til den kommunale pengekasse. Men de to ting er heldigvis forenelige, siger han.

Det er meningen, at Udskrivningsenheden på sigt skal udvides til også at tage sig af psykiatriske patienter.

Flere nyheder fra TV2 Nord