Aalborgmodel giver fast job til ledige på kanten

06:53

40 nordjyder, som var faldet ud af arbejdsmarkedet, er kommet i fast arbejde. Det skyldes, at jobcentret og 3F er med på håndværksmestrenes byggemøder

40 nordjyder, som var faldet ud af arbejdsmarkedet, er kommet i fast arbejde. Det skyldes, at jobcentret og 3F er med på håndværksmestrenes byggemøder

Jens Mølgaard fra Ulsted er kommet i arbejde efter at have været uden for arbejdsmarkedet i længere tid. Efter at være gået fallit med en gård så økonomien sort ud. Og udsigten til at få job var lige så dårlig.

-Jeg har været på dagpenge og talt med banken, for jeg havde jo ikke noget at leve af, siger Jens Mølgaard.

Den tidligere landmand var havnet på kanten af arbejdsmarkedet - indtil projektet, Byg i Nord, fik ham i fast arbejde hos et rørlæggerfirma.

Det er Aalborg Kommune, 3F og Jobcentret, der er gået sammen om tiltaget, Byg i Nord. Aalborg Kommune frikøbte en medarbejder fra Jobcentret, så han kunne arbejde sammen med folkene i 3Fs byggeafdeling i Aalborg – med henblik på også at få de svageste ledige ud i faste jobs.

- Det er dem, der er på kanten af arbejdsmarkedet, for eksempel vores a-kassemedlemmer, der er på vej til at miste dagpengeretten og også kontanthjælpsmodtagere, der er på vej helt ud af systemet, siger Reidar Kogstad, formand for Byggeafdelingen i 3F Aalborg.

Erling Bo Larsen fra Jobcentret i Aalborg har siden sommerferien arbejdet som projektkoordinator for Byg i Nord. Han er selv udlært håndværker og kender de forskellige grupper af ledige rigtig godt. Derfor er det ham, der nu i mange tilfælde sidder med på entreprenørernes byggemøder.

- Nogle synes, det er en fin ide. Og andre tænker: ”Hvad skal han her. Det er jo et lukket rum”. Så det kræver diplomati og psykolog at sidde med helt inde på byggemøderne. Man skal passe på med ikke og sidde og gøre sig klog, siger Erling Bo Larsen.

Kim Holst Christensen er en af de entreprenører, der fastansatte en medarbejder, Jens Mølgaard, efter at jobcentret havde vært med på byggemøderne

- Man kan godt blive lidt skeptisk og tænke: ”Hvorfor skal de blande sig i det her”. Men det viste sig jo at være en fin ide. Jeg kan klart anbefale det til andre.

Ideen med at tage fagforeningen helt ind til byggemøderne findes ikke andre steder i Nordjylland, men nu arbejder projektfolkene med at få modellen udbredt til hele Nordjylland - og måske også andre steder i landet.

Flere nyheder fra TV2 Nord