To år efter Svinkløv-brand: Fokus på brandsikkerheden på nordjyske hoteller

Nordjyllands Beredskab sætter ekstra fokus på brandsikkerheden på de nordjyske hoteller. 65 af hotellerne i Nordjylland har nemlig ikke et automatisk alarmeringsanlæg.

For to år siden vågnede 70 gæster på Svinkløv Badehotel, da hotellet stod i flammer. Gæsterne opdagede selv branden – hotellet havde nemlig ikke et automatisk alarmeringsanlæg, og nattevagten sov. Svinkløv Badehotel nedbrændte totalt, og branden fik debatten om brandsikkerheden på ældre hoteller til at blusse op.

quote Vi vil gerne skabe en større bevidsthed om, hvad personale og gæster kan gøre, hvis der opstår brand.

Diana Sørensen, beredskabsdirektør, Nordjyllands Beredskab

På toårsdagen for branden på Svinkløv Badehotel sætter Nordjyllands Beredskab nu ekstra fokus på brandsikkerheden på de 65 nordjyske hoteller, som ikke har et automatisk alarmeringsanlæg.

- Det vigtigste er, at gæster og beredskab bliver alarmeret, og det er der mange forskellige løsninger på. Vi vil gerne skabe en større bevidsthed om, hvad personale og gæster kan gøre, hvis der opstår brand, siger Diana Sørensen, der er beredskabsdirektør ved Nordjyllands Beredskab.

Hotelgæsterne skal inddrages

I modsætning til hoteller, som er bygget efter år 2006, skal ældre hoteller ikke have et automatisk alarmeringsanlæg. Et sådant anlæg aktiverer beredskabet i det øjeblik, der er røg eller varmepåvirkning på et værelse. De nordjyske hoteller, som ikke har automatisk alarmeringsanlæg, har andre typer anlæg i stedet for. Det kan for eksempel være brandalarmer, som hyler på værelserne.

De 65 nordjyske hoteller vil blive kontaktet af beredskabet, som tilbyder at komme på besøg. Ved besøget vil der blive kigget på, hvad de enkelte hoteller kan gøre for at højne sikkerheden – udover at følge lovgivningen.

quote Vi har ikke mange udrykninger til hoteller, men konsekvenserne ved en hotelbrand kan være voldsomt store.

Diana Sørensen, beredskabsdirektør, Nordjyllands Beredskab

Et eksempel kan være at gøre flere gæster bevidste om, at det er vigtigt at tjekke brandinstrukserne, når de ankommer til deres hotelværelse.

- For os, der arbejder i beredskabet, er det helt naturligt at læse den, så vi ved, hvor den nærmeste udvej er i tilfælde af brand. Den bevidsthed vil vi gerne have skabt, siger Diana Sørensen.

Hotelbrande kan få fatale konsekvenser

Siden begyndelsen af 2016 har der været 19 udrykninger til hoteller i Nordjylland. 11 af dem var til blinde alarmer, hvor der altså ikke var brand – og det betyder, at der i alt har været otte hotelbrande i Nordjylland på lidt over 2,5 år.

- Vi har ikke mange udrykninger til hoteller, men konsekvenserne ved en hotelbrand kan være voldsomt store. Det kan være hoteller, der helt eller delvist nedbrænder - og i værste fald mennesker, der omkommer, fordi de ikke er i deres vante rammer, siger beredskabsdirektøren.

Det er op til de enkelte hoteller, om de vil tage imod tilbuddet fra Nordjyllands Beredskab om at sætte mere fokus på brandsikkerheden.


Seneste nyt

fra Nordjylland