AAU-forskere jubler: Lærebøger skal skrives om

Forskere på Aalborg Universitet har gjort en opdagelse så stor, at hele verden skal skrive lærebøger om bakteriers rolle i jordens kvælstofskredsløb om.

Mikrobiologer fra Aalborg Universitet afliver nu sammen med kolleger i Østrig og Holland en over 100 år gammel misforståelse om bakteriers rolle i jordens kvælstofkredsløb. 

I to uafhængige studier, som i dag offentliggøres i forlængelse af hinanden i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Nature, afslører forskerne, at en enkelt bakterieart stik mod tidligere antagelser kan varetage hele processen, hvor ammonium omdannes til nitrat (nitrifikation).

Den nye viden får stor betydning for forskning i klima, landbrug, drikkevand og spildevandsrensning. Nitrifikation spiller en nøglerolle for jordens kvælstofkredsløb. Den består af to trin, og i mere end 100 år har man troet, at de blev udført af vidt forskellige grupper af mikroorganismer. Nu viser det sig, at en enkelt bakterieart kan varetage hele nitrifikationen. Det fastslår forskere fra AAU, som i to uafhængige studier har gjort samme opdagelse med kollegaer fra hhv. Wien og Nijmegen.

Postdoc Mads Albertsen og ph.d.-studerende Rasmus Kirkegaard er forståeligt begejstrede over at have medvirket til forskningsresultater, som resulterer i to artikler i samme nummer af Nature. Men det stopper ikke der:
- Denne opdagelse gør, at lærebøgerne skal skrives om. Alle lærebøger fra gymnasium til universitet beskriver, at nitrifikationen er en totrinsproces – og det behøver den altså ikke at være, konkluderer Mads Albertsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland