ADHD-foreningen: Medicin har for længe været eneste behandling

Bevillingen til børn og unge med psykiske lidelser falder på et tørt sted, mener direktøren i ADHD-foreningen.

- Nu skal vi så give hinanden håndslag på, at problemet skal løses – endeligt. Vi kan ikke være andet bekendt.

Sådan siger direktøren for ADHD-foreningen, Camilla Louise Lydiksen, efter det i dag kom frem, at Sundheds-og Ældreministeriet har afsat 248 millioner kroner til at forbedre forholdene for børn og unge med psykiske lidelser

Ifølge hende har behandlingen af unge med ADHD i årevis været koncentreret omkring medicin – alt for meget medicin.

quote - Medicinen kan være rigtig god, men den kan aldrig stå alene. I Nordjylland er der ikke mange andre reelle tilbud end medicin, og der mangler virkelig psykosociale indsatser.

Camilla Louise Lydiksen, direktør, ADHD-foreningen

- Medicinen kan være rigtig god, men den kan aldrig stå alene. I Nordjylland er der ikke mange andre reelle tilbud end medicin, og der mangler virkelig psykosociale indsatser som forældreprogrammer, mestringsforløb og børnegruppeforløb, så vi kan hjælpe børnene på dén måde, siger hun.

Derfor er man i ADHD-foreningen tilfredse med udsigten til at få flere flere penge tilført på området.

- Medicin arbejder med symptomerne, mens øvrige tilbud arbejder med livet – altså lærer børnene at begå sig. De to skal vi sidestille – også i Nordjylland – og det får vi ikke gjort, som det er i dag siger Camilla Louise Lydiksen.

En rapport fra Sundheds- og Ældreministeriet viser, at der i Region Nordjylland er dobbelt så mange børn og unge (pr. 1.000 indbyggere), der får ADHD-medicin, sammenlignet med Region Syddanmark.

Antallet af børn, der bruger ADHD-medicin, er højest i blandt andet Brønderslev Kommune.

Psykiatrien: Pengene vil gøre en forskel

Den omtalte rapport fra Sundheds- og Ældreministeriet viser, at der fra 2010 til 2016 er sket en stigning på 89 procent i antallet af børn og unge, der har en psykisk lidelse.

Et voldsomt tal, der vidner om et stort behov for mere hjælp til de unge.

quote  Det er utroligt glædeligt, at der bliver givet penge til at styrke overgangene, så sundhedssystemet i lagt højere grad kan opleves som sammenhængende.

Jan Mainz, direktør for Patientforløb og kvalitet i Psykiatrien

- Det er utroligt glædeligt, at der bliver givet penge til at styrke overgangene, så sundhedssystemet i langt højere grad kan opleves som sammenhængende. Mange unge er udfordret, og derfor vil vi gerne styrke de tilbud, der er til dem – så tæt på hvor de bor, som muligt, siger Jan Mainz, der er direktør for Patientforløb og kvalitet i Psykiatrien.

Han anerkender, at mange børn og unge får medicin for deres ADHD og andre psykiske lidelser – og at der skal gøres noget for at dæmme op for det.

- Vi kan se, at der bliver udskrevet meget medicin til børn og unge med psykiske lidelser i Nordjylland. Nu vil vi undersøge, om det er hos de praktiserende læger og speciallægerne, de mange recepter skrives, for hos os i psykiatrien er der fokus på kun at give medicin, når det er nødvendigt, siger Jan Mainz, der er direktør for Patientforløb og kvalitet i Psykiatrien.


Seneste nyt

fra Nordjylland