Ægtepar vil ændre donorreglerne

Deres to-årige kræftsyge datter venter på en ny lever

Når man ser to-årige Esther, er det umuligt at se, at den lille pige er livsfarligt syg af kræft i leveren. Knuden sidder så tæt på den store kropspulsåre, at lægerne ikke kan operere med mindre de har en helt ny lever klar til pigen. Derfor er hun havnet på organdonorventelisten og det har fået hendes forældre til at indse, at der er et problem med det danske system.

- I modsætning til lande som Sverige og Norge er organdonation noget man herhjemme skal vælge til og ikke fra. Det betyder, at selvom 73% af danskerne gerne vil være organdonorer er det bare 16% der faktisk har meldt sig til donorregisteret, forklarer Esthers far Lasse Heidelbach fra Aalborg.

Lasse og hans hustru Karen her derfor startet en underskriftsindsamling, der skal overbevise politikerne om, at man bør ændre systemet, så danskerne automatisk er organdonorer og i stedet aktivt skal vælge det fra, hvis de ikke er interesserede.

- Faktisk var vi ikke engang selv donorer, da Esther blev syg, for "sådan noget sker jo kun for naboens datter". Men skyklapperne kom af, da det viste sig, at vores egen datter skal bruge en ny lever for at overleve og i dag vil vi gerne kæmpe for, at få ændret systemet, så der kan reddes mange flere liv, end man gør i dag, siger Karen Heidelbach.

Parret har lavet en Facebookside med navnet "Organdonation - Ja tak", hvor de har samlet en del af den omfattende dokumentation, der findes på området. Dokumentation der viser, at Danmark sakker fælt bagefter, når det handler om organdonation. Det er også via Facebooksiden, at man kan klikke sig videre til underskriftsindsamlingen.


Seneste nyt

fra Nordjylland