Ældre skal stå op i bussen

Nyt forskningsprojekt skal styrke de ældres balance ved at tvinge dem til at stå op i bussen.

Svage muskler og dårlig balance får på årsbasis omkring 40.000 ældre mennesker til at tage kontakt til landets skadestuer. Nogle af skaderne kan udvikle sig til alvorlige hofteskader, og det vil idrætsfysiolog og ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet Martin Grønbech Jensen nu forsøge at gøre noget ved.

Han er for tiden i gang med et forskningsprojekt med sædeløse busser, der skal køre ældre på rundtur i naturskønne omgivelser. Under turen udfordres de ældres balanceevne, og deres muskler styrkes, så de kan forebygge eventuelle skader.

- Enhver, der har prøvet at klamre sig til stropperne i bussernes midtergange, ved, hvor store krav det stiller til balancen. Men når man tilbyder sin plads til en ældre medpassager, gør man dem faktisk lidt af en bjørnetjeneste, siger Martin Grønbech Jørgensen fra Faldklinikken på Geriatrisk afdeling ved Aalborg Universitetshospital.

Projektet mangler endnu de sidste godkendelser, inden det skal forsøges som pilotprojekt. Går alt, som det skal, håber, Martin Grønbech Jensen, at han kan invitere de ældre på rundtur i sædeløse busser til foråret 2014.


Seneste nyt

fra Nordjylland