Afbrændingsforbud fortsætter: Ophæves først, når græsset er grønt

00:20

Selvom det har regnet flere steder i Nordjylland de forgangne dage er det landsdækkende afbrændingsforbud stadig i kraft, og det bliver formentlig ikke ophævet før kalenderen siger september.

På trods af nedbør er det stadig ikke tilladt at fyre op under kulgrillen. Beredskabet forventer tidligst, at afbrændingsforbuddet kan ophæves til september.

Mange var sikkert godt tilfredse med at få noget nedbør i går. Men selvom det har regnet, så er der stadig afbrændingsforbud i samtlige nordjyske kommuner, det oplyser Nordjyllands Beredskab på Facebook.

- Hvis man går ud og mærker på naturen, kan man mækre, at der stadig er tørt. For at sige det lidt firkantet, så har vi brug for, at græsset bliver grønt igen, siger beredskabschef ved Nordjyllands Beredskab, Jan Nedza.

Forbuddet gælder enhver brug/afbrænding af

  • Ukrudtsbrænder
  • Bål
  • Kulgrill, herunder engangsgrill
  • Åben ild på offentlige naturområder med vegetation
  • Halm, halmstakke og lign. der afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer
  • Haveaffald
  • Affald fra skovbrug

Kilde: Nordjyllands Beredskab

Der skal mere vand til

For at afbrændingsforbuddet kan ophæves, skal vegetationen nemlig have meget mere vand, end hvad der er kommet de seneste dage. Og selvom vejrudsigten også lover vand fra oven de kommende dage, så er det ikke nok til at afbrændingsforbuddet kan ophæves.

- Det er svært at sige, præcis hvornår det bliver ophævet, men jeg forventer tidligst, det bliver en gang i september, siger Jan Nedza.

Fire gange så mange naturbrande

Nordjyllands Beredskab oplyser, at siden 1. juli har der været udrykning til 179 naturbrænde i det nordjyske. Det er fire gange flere end normalt. Det er sommerens ekstreme tørke, der gør, at risikoen for naturbrænde er ekstraordinær høj.

- Der skal nærmest ingenting til. Det kan eksempelvis være et cigaretskod eller hvis en mejetærsker rammer en flintesten under høsten, siger Jan Nedza.

Overordnet set er nordjyderne gode til at overholde afbrændingsforbuddet. Der har kun været uddelt ganske få bøder for overtrædelse af afbrændingsforbuddet, fortæller politiinspektør ved Nordjyllands Politi Ole Kristensen.

 

Forsiden lige nu