Affald bliver til guld

Den danske fiskeindustri går glip af rigtig mange penge. Fiskeaffaldet smides enten ud eller bruges til foder, og faktisk kan der spindes guld på affaldet.

Når fiskerne renser fangsten ude på havet, smider de indvoldene ud til mågerne, og i forarbejdningsindustrien på land bliver mere end 80 procent af fraskæret brugt til billigt minkfoder. Det er ærgerligt, lyder det fra Teknologisk Institut, som mener af branchen går glip af store gevinster.

- Vi kan se fra lande som Island og Norge, at der er store summer at hente i restprodukterne, hvis de forædles til andet end foder. Vi importerer faktisk dyr fiskeolie fra Chile, og kunne vi i stedet gemme fiskemaver, når fisk bliver renset på havet, så kunne vi lave en både billigere og bedre fiskeolie selv, siger seniorkonsulent i Teknologisk Institut, Poul Ole Nielsen.

I branchen erkender man, at der er penge at hente i de mange tusinde ton fiskeaffald, men her mener man ikke , at erhvervet kan løfte opgaven selv.

- Den danske fiskeindustri består hovedsageligt af små og mellemstore enheder, og der er ingen af os, som har penge til de store investeringer, som det kræver, siger formanden for Hanstholms Fiskeeksportørforening, Flemming Holler.

Det er Teknologisk Institut enig i. Derfor har de sat gang i projektet Trash2Cash, som skal give branchen blod på tanden. En lang række projekter skal overbevise fiskeerhvervet i, at det godt kan betale sig at investere i affaldet.

- De mange små enheder er nødt til at gå sammen og skabe grobund for de virksomheder, som kan forædle restprodukterne. Når det sker, vil de kunne få minimum det dobbelte for resterne, end de gør i dag, siger Poul Ole Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland