Affaldsgebyrer giver kommunalt papir-bøvl

Kommunale gebyrer på erhvervsaffald svinger fra 0 til 1769 kroner om året. Læsø har som én af de eneste kommuner i landet sat det lovpligtige gebyr til nul kroner.

Lokale håndværksvirksomheder sender hver uge mange læs affald på de kommunale genbrugspladser. Når kommunerne efterfølgende sender en regning for affaldshåndteringen ud, opkræver de fleste kommuner samtidig et ekstra gebyr, der svinger fra nul til 1769 kroner om året.

- Det svarer til, at du går ind på en McDonald's og betaler 10 kroner for en cheeseburger, og så bagefter får en regning på halvanden krone for betjeningen, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri Morten Kamp Thomsen.

  - Der er ingen gode forklaringer på, hvorfor kommunernes administrationsgebyrer ser så forskellige ud. Til gengæld er beløbene ofte så små, at kommunerne bruger flere penge på at opkræve gebyrerne, end de får ind, siger Morten Kamp Thomsen.

Undersøgelsen, som Dansk Byggeri har lavet, viser, at fire kommuner har sat det lovpligtige gebyr til nul kroner. Der er tale om Læsø, Norddjurs, Syddjurs og Nordfyns Kommune.

- Det er positivt. Netop fordi det er en uigennemsigtig afgift, anbefaler vi i Dansk Byggeri, at man indfører en passende betaling pr. læs i stedet for efterfølgende at opkræve gebyrer. På den måde vil byggefirmaerne også betale til lige de kommuner, hvor de faktisk afleverer affaldet, siger Morten Kamp Thomsen.

Analysen fra Dansk Byggeri viser, at det gennemsnitlige gebyr ligger stabilt på cirka 400 kroner, hvilket svarer til niveauet for sidste år.

Administrationsgebyret er højest i Albertslund Kommune, hvor prisen er 1769 kroner om året. Krydser man kommunegrænsen til Høje Taastrup, ligger gebyret på 400 kroner om året.


Seneste nyt

fra Nordjylland