BLOG: Afskaf heksen på Sankt Hans bålet

Christian Roar Pedersen mener, det er på tide at tage heksen af Sankt Hans bålet for ikke at give et negativt kvindesyn videre til vores børn.

84 procent af alle voldtægtsofre er kvinder. Det er også kvinderne, der fylder mest på landets krisecentre. Til gengæld får kvinder mindre i løn end mænd for det samme arbejde. Som løntillæg kan de dog få et klask bagi, en kommentarer om deres udseende eller et upassende tilbud fra chefen. Ja de kan. De vil jo gerne, kvinderne, sådan argumenterer mændene, mens de holder sig for øjne og ører. Kvinderne er selv ude om det, råber det store heppekor i debatten. Dem, som er med til at bære brænde til bålet. For på bålet skal hun. Den heks.

Vi har en lang mandsdomineret kulturarv i Danmark. Selv når kvinder er ofre for forbrydelser, bliver de pålagt skyld og skam. Den korte kjole, den tætte dans og en flirt. Men det retfærdiggør jo ikke mænds overgreb. Heller ikke selvom spørgsmål om disse stilles i danske retssale.

Negativt kvindesyn

Stemmeret og andre rettigheder har kvinderne skulle kæmpe for. Rettigheder, som mændene allerede havde. Kvindekamp. Den kan være frustrerende for mænd, for vi føler os truet. Vi har jo vore privilegier. Så vi må hellere smide nogle flere kvinder på bålet. Vi må demonstrere vores magt og vores ret.

Jeg vil nødig være lyseslukker, men tror I ikke, tiden er inde til at droppe den kvindelige heks på Sankt Hans bålet? Ikke i den politiske korrektheds navn, men fordi der er reelle problemer. Hvor hyggeligt er det egentlig at samles om at brænde en dukke af en kvinde af? Hvilket kvindesyn giver vi videre til vores børn?

Faktisk er traditionen med en heks på Sankt Hans bålet forholdsvis ny. Ifølge folkemindeforskere blev den først indført i 1920’erne eller 1930’erne. P.S. Krøyers berømte maleri “Sankt Hansblus på Skagen strand” fra 1906 har således ikke en heks på bålet. Der er i stedet tale om et glædesblus. Disse blus kendes langt tilbage og blev brugt til at holde det onde væk. Vi synger også om glædesblus i Holger Drachmanns midsommervise.

Hyl kvinderne, brænd dem ikke af

Skal vi ikke genoplive glædesblusset? At vi samles om glæden, det positive, og dermed holder det negative væk. I stedet for altid at lede efter en syndebuk, som vi kan lægge alt det onde over på og derefter brænde af. Sandheden er jo, at det onde ikke kun er i de andre. Det onde er i os alle sammen, og indser vi ikke vores egen syndighed, leder vi os selv på vildspor. Bjælken i vores eget øje ser vi ikke, men splinten i vores medmenneskes øje ser vi.

Glædesblus. Det er det, der skal til for at genskabe fællesskabet og styrke sammenholdet i vores land. For vi vil fred her til lands. Ikke afbrænding af kvinder. Eller nogen som helst andre.

Så afskaf heksen på dette års Sankt Hans bål. Lad os hylde kvinderne og ikke brænde dem af.

Om bloggeren

Christian Roar Pedersen er sognepræst, debattør og foredragsholder. Han er en mand, der kan lide at gå i kjole og tænke over livet. Mødet med andre mennesker over en kop kaffe til en fortrolig samtale er afgørende for ham. Christian er migrant fra Fyn, men er efter 11 år blevet delvist accepteret i Nordjylland. Han blogger om livet, kærligheden og meningen med det hele.


Seneste nyt

fra Nordjylland