Afsløring: Kontroversiel sportsjournalist starter nyt medie med AaB-profil

Den udskældte journalist Michael Qureshi, der har opdigtet falske kilder, træder i et interview med TV2 Nord frem i offentligheden igen. Han skal være redaktør på et nyt medie om Aalborg.

Journalisten Michael Qureshi, der er kendt for at have opdigtet kilder til sine udenlandske fodboldhistorier, starter i selskab med flere prominente nordjyske navne et nyt medie op med fokus på Aalborg. Det kan TV2 Nord i dag fortælle.

Mediet hedder Migogaalborg.dk og skal være et sted, hvor nordjyder blandt andet kan holde sig opdateret om oplevelser i byen. Samtidig kommer mediet til at have store nordjyske personligheder til at blogge om deres arbejde og privatliv.

Ejerkredsen består af journalist Michael Qureshi, AaB-spilleren Thomas Enevoldsen og mændene bag ’Gastromand’. Thomas Enevoldsen bliver direktør i firmaet, mens Qureshi skal være redaktør på mediet.

- Min troværdighed er ikke et tema på det nye medie. Alle interview med vores kilder bliver sendt til godkendelse. Vi fortæller historier, hvor afsenderen gerne vil have citater ud. Så der bliver ikke nogle ting, hvor min troværdighed kommer i spil, siger Michael Qureshi til TV2 Nord.

Min troværdighed er ikke et tema på det nye medie. Alle interview med vores kilder bliver sendt til godkendelse.

Qureshi blev landskendt som journalisten med de falske kilder, da TV3 Sport tilbage i december afslørede, hvordan Qureshi under sit arbejde på blandt andet BT og Ekstra Bladet igennem flere år har benyttet pseudonymer på mange af sine fodboldhistorier fra udlandet – udenlandske kilder, som ifølge Qureshi eksisterer under et rigtigt navn, men som hans tidligere chefer endnu ikke har set bevis for findes i virkeligheden.

- Det er vigtigt at forstå, at jeg bliver en lille brik i det her medie med en masse nordjyske ildsjæle. Min personlighed skal ikke fylde det hele. Jeg skal primært være redaktør og spare med vores freelancejournalister, siger Michael Qureshi.

Er det ikke paradoksalt, at du skal oplære freelancejournalister i at skrive, hvor der også er etiske regler. Den opgave kan du vel ikke påtage dig efter din sag?

- Det må andre vurdere. Det har dem i ejerkredsen vurderet. Det er jo, fordi jeg brænder for at skrive og formidle historier. Der bliver ikke noget med, at vi erfarer noget eller afslører noget. Man tager udgangspunkt i en positiv historie, og den vil vi gerne formidle, og der bliver ikke noget etisk problem, siger Michael Qureshi.

Direktøren i firmaet, AaB-spilleren Thomas Enevoldsen, har kendt Michael Qureshi i over 10 år.

- I Iøbet af den her proces har der været rigtigt mange inde over, og der er ikke én, der har sat spørgsmålstegn ved Michael som person. De kender hans sag, men når de har mødt ham, har de været rigtigt positive omkring det, så der er jeg heller ikke så bekymret, siger Thomas Enevoldsen til TV2 Nord.

Men troværdigheden er trods alt vigtig i sådan en branche her. Du er ikke bange for, at den troværdighed - ved at have MIchael Qureshi med - bliver sat på spil?

- Det kan godt være, den gør i starten, men det er op til os at leve op til troværdigheden, så folk tror på det. Det kan jeg ikke se, hvorfor det ikke vil komme til at ske, for det er jo ikke sådan, vi kommer til at skrive artikler, der ikke passer, Thomas Enevoldsen.

Qureshi blev efter afsløringerne fyret fra sin daværende arbejdsplads Ekstra Bladet, mens specialforeningen Journalisterne under Dansk Journalistforbund ekskluderede ham. Qureshi blev samtidig smidt ud af foreningen Danske Sportsjournalister, hvor han sad i bestyrelsen.

- Der ingen tvivl om, at jeg har fejlet og svigtet. Men for mig er det også en branchesag. Jeg tror ikke, at Hr. og Fru Jensen har nogen interesse i, hvad der er sket med nogle udenlandske kilder. Jeg har jo ikke hængt nogen ud, hvor vi er blevet nødt til at trække det tilbage, siger Michael Qureshi.

- Jeg skal ikke forsvare, hvad jeg har gjort, men har jeg fortjent at være 24 dage i pressen for en branchesag, folk ikke forstår? Det ved jeg ikke. Det må andre vurdere. Jeg vil ikke være offeret, men jeg synes måske også, det har været lidt ude af proportioner

Folk har jo siddet og læst citater op, som var løgn?

- Det må læserne være kede af. Jeg kan ikke kommentere på det helt konkrete.

Du siger, det ikke er gået ud over Hr. og Fru Jensen. Det er jo dem, der betaler for aviserne og holder medierne i gang. Så har det vel om nogen gået ud over dem, når det, der har stået i aviserne, ikke har været rigtigt?

- Det kan du godt have ret i. Og jeg er altså virkelig ked af det og har bebrejdet mig selv. Jeg har brugt nogle metoder, som er uforenelige med det, jeg skulle. Men jeg har ikke hængt nogen ud. Der er ikke nogen, der har ringet og raset til Ekstra Bladet og sagt, at det der ikke passer.

Det er vel, fordi de ikke har vidst, at det var falske kilder, der har sagt det. Uanset om det er positivt eller negativt, så har det vel været løgn, hvad der er blevet skrevet, fordi du har opfundet historierne?

- Nu lægger du jo også dine ord ind i, hvad der er sket i sagen. Og jeg ønsker virkelig ikke at gå i detaljer i sagen, for jeg synes ikke, det gavner nogle parter. For mig er det en lukket dør, og jeg bliver simpelthen nødt til at komme videre i mit liv end hele tiden at gå i detaljer på, hvad der sket, siger Michael Qureshi.

Jeg har brugt nogle metoder, som er uforenelige med det, jeg skulle. Men jeg har ikke hængt nogen ud. Der er ikke nogen, der har ringet og raset til Ekstra Bladet og sagt, at det der ikke passer.

Siden skandalesagen begyndte at rulle har flere medier trukket flere hundrede af Michael Qureshis artikler tilbage. Senest i marts politianmeldte BT Qureshi for 40.000 kroner for forhold om betalinger til en konto på Isle of Man. Qureshi er dog hverken blevet sigtet eller tiltalt i sagen.

Derudover har Egmont-koncernen, der udgiver fodboldbladet Goal, efter en intern undersøgelse inddraget skattemyndighederne i sagen om Qureshi.

Michael Qureshi, der bor med sin familie i en forstad til Aalborg, har siden afsløringerne i december ikke udtalt sig til pressen. Han er ikke længere aktiv på mediet Twitter, hvor han har over 10.000 følgere, og i en periode lukkede han sin Facebook-profil ned.

TV2 Nord har dog i et halv times langt interview for rullende kamera konfronteret Qureshi med blandt andet de opdigtede kilder som Oscar Rodriguez og Francesco Pierini, og hvorfor Qureshi ikke vil gå til sine tidligere chefer med deres rigtige navne.

Interviewet bliver sendt i sin fulde længde på TV2 Nord Salto klokken 21.30 mandag aften. Derudover vil det blive lagt op på tv2nord.dk i løbet af dagen.


Seneste nyt

fra Nordjylland